Sreda, 17. decembar 1997.

INTERVJU: ZORAN DJINDJIC, PREDSEDNIK DEMOKRATSKE STRANKE

Demokrate - stozer okupljanja

Posle izbora okupljanje demokratskih snaga oko jezgra koje osim DS, cine Vesna Pesic, studenti, Velja Ilic. Iduce godine najmanje 100 hiljada clanova. Saradnja s drugim strankama najpre na lokalnom nivou

Izabela Kisic

Svi trendovi pokazuju da ovi izbori nece uspeti. Sta cete ako se, ipak, desi cudo?

- Moze samo da se desi da SPS doda 700 hiljada glasova. Legitimitet te institucije bio bi minus 100. Kriza ce sve vise da raste, onda cemo sledece godine imati najvecu institucionalnu krizu od 1941. godine.

Nadamo se da ce DS do tada uspeti da stabilizuje koncepciju demokratske rekonstrukcije drzave, vlasti i zemlje, da cemo sa tom opcijom moci da se pojavimo u javnosti i da ce to biti alternativa institucionalnom haosu.

Snage DS vece od potreba Crne Gore

Kakav je interes Mila Djukanovica da saradjuje sa DS kao vanparlamentarnom strankom?

Mi smo zemlja u kojoj se odnosi snaga definiscu izvan institucija. U tim odnosima mi smo snaga. Svako ko realno politicki razmislja, orijentise se prema odnosu snaga, a ne barometru koji pokazuje laznu temperaturu. Drugo, mi saradjujemo i na nivou partija. Demokratska stranka ima vise biraca nego Crna Gora gradjana. Nasa organizaciona i ekspertska snaga i medjunarodne veze u odnosu na potrebe Crne Gore su velike.

Mnogi misle da Demokratska stranka sada nista ne radi, buduci da vas nema u glavnim TV medijima?

- Oni su upali u semu koju proizvodi vlast, a to je da ima samo onog cega ima na RTS-u. Ja mislim da je upravo obrnuto. U meri u kojoj vlast gubi kredibilitet gube i ti mediji. Ne verujem da nam nesto sad mnogo steti sto nismo na RTS-u ili Studiju B koji je vidjen kao cetvrti kanal RTS-a, ili BK koja je kao smokvin list RTS-a.

Sto se tice drugih aktivnosti, nas ima u svakom gradu. U Beogradu imamo vladu u senci koja zaseda svaki drugi dan. Sad stampamo letak, lepimo plakate, uclanjujemo ljude, dajemo oglase u novinama, odrzavamo sastanke u svakom mestu. Ja sam svaki dan u nekom drugom mestu. Svuda sam na medijima, razgovaram sa clanovima, vaznim ljudima iz opstinske vlasti i privrede. To je vazan terenski rad koji nema odlike direktne kampanje.

Stalno pominjete “konsolidaciju demorkatskih snaga". Dokle se stiglo?

- To je prvi korak. To cemo uciniti posle izbora. Jezgro toga su, osim DS, Vesna Pesic, studenti, Velja Ilic.

Kada ste nedavno govorili o povecanju clanstva DS, i da cete dati ostavku ako se ono ne udvostruci do 1. marta, da li ste mislili na ujedinjenje s nekom od stranaka?

- Ne. Mislio sam da mi moramo kao DS da proverimo da li ljudi koji su razocarani onim sto se dogadja na oficijelnoj sceni u nama vide alternativu. Do marta moramo imati jedan kvantitativni test da li je nasa odluka iz novembra bila ispravna. Da li su je gradjani ispravno shvatili i da li mi kao stranka imamo neku politicku korist ili je to prazna prica. Svaki opstinski odbor ima obavezu da udvostruci broj clanova. Nas cilj je da od ukupnog broja biraca, dva procenta budu clanovi DS. To je najmanje 100 hiljada clanova. Do 1. marta necemo imati toliko, ali bi trebalo da budemo blizu tome, da bismo za 1998. to postavili kao cilj. Sa tom snagom mi bismo mogli pretendovati da budemo stozer okupljanja.

Ne pada mi na pamet da ponovo budem gradonacelnik

Hocete li menjati nesto u Skupstini Beograda?

- Imamo vecinu za smenu vlasti. Ne zelimo, medjutim, da smenjujemo vlast da bi mi sada dosli u poziciju SPO, da zavisimo od SPS-a. To ne bi bila stabilna vlada.

Hoce li DS predloziti novog gradonacelnika?

- Ne pada mi na pamet da ponovo budem gradonacelnik niti ce DS u ovoj kombinaciji predloziti novog predsednika Skupstine grada. Sada se odnosi u SPO menjaju i nema sanse da mi sada ponovo sa SPO Vuka Draskovica pravimo neki dogovor.

Kako cete saradjivati sa drugim partijama?

- Zavisi od dogovora. U prvoj fazi to je saradnja na lokalnom nivou. Cilj je ocuvanje koalicije “Zajedno" u opstinama u kojima drzi vlast. Drugi korak je postepeno ukljucivanje u razne organe lokalnih vlasti drugih demokratskih snaga. Ukljucicemo ih kao funkcionere u opstinama, clanove upravnih odbora. Ta lokalna vlast treba da postane model demokratskog organizovanja drustva koje mi zelimo za Srbiju.

Voleo bih da i Micunovic i Vuk Obradovic i koalicija “Vojvodina" i Covic imaju dobru organizaciju na terenu i realnu snagu i da se ukljuce aktvino u Zrenjaninu, Pirotu, Nisu ako ih ima.

To je ono sto vi nudite. Sta trazite?

- Da se proveri ko koga ima, kakvi su to ljudi. Na osnovu toga sledi drugi korak. Da se napravi lista frontmena, eksperata koji bi bili promoteri nove demokratske politike.

Sledece pitanje je ucesce na izborima i u kom vidu. Ali, o tom potom. Ono sto je najvaznije je da ne bude monopolisanja od strane DS.

Sta je sa novim inicijativama na globalnijem nivou. Najavili ste odavno Manifest za novu Srbiju?

On ce, najkasnije prvih dana 1998., biti ctampan u milion primeraka. To ce biti najveca kampanja koju je DS imala od 1993. Ali i to ce se znati samo na ulici, na malim sastancima, lokalnim medijima.

Sigurno je da treba naci neke forme komunikacije kroz koje bi se globalizovala nasa delatnost. To cemo uraditi, ali smo mislili da u ovoj fazi izbora ne treba mnogo da talasamo jer bismo time samo revitalizovali one koji kada su izmedju sebe ocigledno ne mogu nista da urade, a kada imaju protivnika, izvuku iz sebe poslednje atome energije i onda cak izgledaju kao da imaju neku politiku.

Posle 21. decembra, bice nova situacija. Mi krecemo s akcijama, a oni neka nas napadaju. To je normalan politicki zivot.

Sastanci sa SPO-Zajedno

Kakvi su vasi konkretni planovi sa Srpskim pokretom obnove koji vodi Velimir Ilic. To nije isto sto i saradnja s ostalima koje ste nabrojali?

- Imali smo dosta sastanaka. Osnovno pitanje je da li se oni uklapaju kao nekadasnji deo stranke koja je bila remetilacki faktor i od pocetka autoritarna, u demorkatski model koji mi predlazemo. Oni su rekli da apsolutno to podrzavaju. I to je za nas ogroman napredak uz pretpostavku da oni imaju ogroman uticaj na delove SPO.

Imate li vecinu u nekim opstinama sa tim krilom SPO?

- To cemo testirati u narednom periodu. Nas cilj nije da sada prebrojavamo odbornike, ko je za Draskovica, ko za Ilica.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /