Sreda, 17. decembar 1997.

MEDILIN OLBRAJT, DRZAVNI SEKRETAR SAD

Srbija medju najopasnijim pretnjama Evropi!

Medju drzave koje predstavljaju "najopasniju pretnju viziji jedinstvene, slobodne i mirne Evrope" - koju zajednicki grade NATO, EU i OEBS - americki drzavni sekretar Medlin Olbrajt je u jucerasnjem govoru na ministarskom zasedanju Severoatlantskog saveta ukljucila i Srbiju. Takvu viziju Evrope, rekla je Olbrajt, ugrozavaju "one evropske nacije koje se i dalje opiru trendu ka integraciji; one u kojima su - kao u Belorusiji i Srbiji - napadnuti demokratski principi; i tamo gde se zgarista konflikta jos puse, kao u Bosni".

Najveci deo svog govora americki drzavni sekretar je posvetila upravo bosanskom "zgaristu". Proteklu godinu ocenila je kao "ohrabrujucu za mirovni proces", naglasavajuci da je jos mnogo toga ostalo da se uradi kako bi mir u Bosni bio u stanju da se sam odrzi. Obnova multietnickog drustva u zemlji koja je prezivela medju-etnicki rat jeste teska, ali bi alternative tome - upozorila je Olbrajt - bile jos opasnije i skuplje. Pokusati da se Dejton zameni podelom Bosne, po njoj, ne samo sto ne bi olaksalo teret medjunarodne zajednice, vec bi zahtevalo njeno dodatno angazovanje, buduci da se "takvo istorijski neprirodno stanje moze samo nametnuti." Podela Bosne bila bi "ne samo pogresna, nego i nerealna" - smatra americki drzavni sekretar.

Najavljujuci americku donaciju Haskom tribunalu u iznosu od milion dolara Medlin Olbrajt je "povukla nogu", pa su nakon nje jos neki ministri (kanadski, holandski i drugi) istupili sa obecanjima finansijske pomoci kako bi se povecala efikasnost tuzilaca i sudija Medjunarodnog krivicnog suda za bivsu Jugoslaviju.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /