Sreda, 17. decembar 1997.

PRIVATIZACIJA U CRNOJ GORI

Prijavljeno 12 firmi za konsalting

Dvanaest svetskih firmi i banaka prijavilo se za konsaltinske usluge u prodaji sest velikih preduzeca u Crnoj Gori

Podgorica. - Svecanim otvaranjem koverti, u prisustvu diplomata, novinara i zainteresovanih ponudjivaca za savjetodavne usluge, vlada Crne Gore je napravila prvi korak u procesu privatizacije sest svojih velikih preduzeca - Kombinata aluminijuma, Instituta "Dr Simo Milosevic", Duvanskog kombinata u Podgorici, HTP "Budvanske rivijere", Drvne industrije "Gornji Ibar" u Rozajama i HTP "Crna Gora".

Za savjetnika u ovom poslu se prijavilo dvanaest uglednih firmi i banaka, medju kojima i Bank Nasional d' Pari, Kredit Komersijal d' Frans, Deloit Tus, Horvart konsalting Frans, Meri Linc, Raifeisen investment, zatim madjarska Agencija za privatizaciju,becki CAIB investment bank i druge.

Vecina firmi je zainteresovana za privatizaciju Kombinata aluminijuma i Duvanskog kombinata u Podgorici, dok je madjarska Agencija za privatizacijuzainteresovana za posredovanje u prodaji svih sest preduzeca. Provizija za ovakve konsalting usluge varira od tri do sedam odsto procenata od prodajne cijene. Inace, svih sest preduzeca, koja zaposljavaju oko osam hiljada radnika, procijenjena su na 1,17 milijardi DEM.

U savjetodavnoj komisiji Vlade Crne Gore su Jovan Mihailovic, potpredsjednik, dr Bozo Mihailovic, direktor Fonda za razvoj, Andrija Jovicevic, pomocnik direktora Agencije za prestrukturiranje privrede i strana ulaganja, dr Momir Dragosevic, profesor Pravnog fakulteta, Dejan Mijovic, ekspert u Agenciji kao i dva britanska eksperta Robert Ston iz vladinog "nou hou" fonda i Alan Hodzson iz nevladine ekspertske organizacije BESO. Komisija ce napraviti uzi izbor firmi i obaviti razgovor s njihovim predstavnicima izmedju 12. i 19. januara naredne godine i nakon toga predloziti vladi najboljeg konsultanta za privatizaciju svakog preduzeca pojedinacno. Osnovni kriterijum za izbor su, prije svega, dosadasnji poslovni uspjesi firme, kvalifikacije i sposobnost predlozenog tima, kvalitet ponudjenog projekta i cijene usluga.

B. I. M.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /