Sreda, 17. decembar 1997.

STRAJK RADNIKA "MERKUR-PROMETA" TRAJE OD 2. DECEMBRA

Zaposleni hodaju po mukama, a direktori po sudovima

Iza strajka, zatvaranja prodavnica i zakljucavanja skladista na Slanackom putu - igra i licni interesi

"Prema resenju Republicke agencije za procenu vrednosti kapitala, drustveni deo kapitala naseg preduzeca vredi 532.265 dinara, a deonicari poseduju deo vredan - 36 dinara", kaze Milivoje Jovanovic, v. d. direktora beogradskog trgovinskog preduzeca "Merkur-promet". Od tada, nastavlja on, pocinje i hod po mukama zaposlenih u ovom preduzecu.

- Resenjem ove Agencije, jos od februara prosle godine, tadasnjem direktoru Gordani Marinovic nalozeno je da sva normativna akta, u roku od 60 dana, uskladi sa zakonom. Ona to nije ucinila, a sindikalna organizacija preduzeca insistirala je da se postuju paragrafi, strahujuci da bi njihovo zaobilazenje najskuplje stajalo zaposlene. Recju, ni jedan od nasih dokumenata, pocev od Statuta preduzeca, kolektivnog ugovora, do sistematizacije radnih mesta, nije bio dostupan zaposlenima i niko nije znao koja su mu prava i obaveze, veli Jovanovic.

Prema kazivanju Milivoja Jovanovica, pocetkom septembra ove godine na Skupstini preduzeca na videlo izlazi gubitak od 186.000 dinara. Dakako, sindikalisti su se prvi upitali sta je uzrok ovakvom rezultatu sestomesecnog poslovanja.

- Sok je bio jos veci kada smo saznali da je minus nastao u periodu od maja do juna ove godine. Direktorka nam je odgovorila da smo podelili vise nego sto smo zaradili, objasnjava Jovanovic.

Direktorkin sok

- Istina je da sam potpisala ugovor sa "NTS". Strahovala sam, iskreno receno, od kradja robe iz skladista na Slanackom putu. Dosavsi na tu lokaciju, bila sam sokirana kada me magacioner nije pustio da udjem, a jos vise sam se zabrinula videvsi da na mestu cuvara nije covek koji je trebalo toga dana da obezbedjuje skladiste i saznavsi da je kljuc kod Jovanovica, umesto da je kod nocnog cuvara. Prema ugovoru sa "NTS", skladiste je trebalo da cuva jedan nas i jedan radnik te firme, uz obavezu da posle 15 casova, sem njih nikoga u krugu ne bude.

Radnici "Merkur-prometa" strajkuju jos od drugog decembra, a kako Jovanovic veli, Izvrsni odbor sindikata, insistirao je da bude oformljena komisija koja bi ispitala koliko je tacno da se manipulisalo gotovim novcem i koliko su tacni navodi direktorke da je gubitak posledica vracanja kredita.

- Upravni odbor nije hteo da formira pomenutu komisiju, uprkos rezultatima novih proracuna koji su pokazali da je gubitak veci, cak izmedju 30 i 40.000 dinara. Na vanrednu sednicu Skupstine koja je zakazana za 10. oktobar na insistiranje sindikata, gotovo niko od clanova poslovdstva i tada aktuelnog Upravnog odbora nije dosao. Na toj sednici od pet clanova Upravnog odbora, cetiri nisu dobila poverenje. Odmah su izabrana cetiri nova, a tek izabrani Upravni odbor, istog dana zaseda, bira predsednika, smenjuje dotadasnjeg direktora i postavlja me za vrsioca duznosti direktora. Razlog za smenjivanje gospodje Marinovic s direktorske funkcije jeste zakljucak Upravnog odbora da je nesavesno radila i preduzece gurnula u gubitak. Nije dozvolila da se odluke Upravnog odbora upisu u protokol, da se na te odluke stave pecati, koje je, kako nam je rekla sekretarica, gospodja Marinovic sakrila, kaze Jovanovic. Novoizabrani Upravni odbor, zbog ovoga, odlucuje da se izradi duplikat pecata, samo zarad verifikovanja svojih odluka i dokumenata kako bi oni bili predati registracionom sudu. To je i ucinjeno 24. oktobra ove godine, ali kako veli Jovanovic, Privredni sud u Beogradu jos nista nije ucinio.

U "Merkur-prometu" su zabrinuti jer im je 20. novembra stiglo resenje kojim se odbija pomenuta registracija. Razlog za odbijanje je sto Statut preduzeca nije u skladu sa vazecim zakonima. Da bi registracija bila obavljena, sud zahteva da se svi dokumenti "Merkur-prometa" usklade sa Zakonom o uslovima i postupku pretvaranja drustvene u druge oblike svojine. Jovanovic navodi da to nije bilo moguce, posto novom Upravnom odboru smenjena direktorka nije dozvolila da vidi dokumenta preduzeca. Prema njegovoj trvrdnji, sve ove zahteve suda, trebalo je jos minule godine da ispuni smenjena direktorka.

- Po vazecim paragrafima, preduzece svoja dokumenta o svojinskoj strukturi moze uskladiti do 4. jula naredne godine. Nama je status mesovitog preduzeca vracen 1993. godine, pa znaci da su nastavila da vaze akta koja su zaposleni sami usvojili i koja nisu tajna. Ne mozemo, valjda, svakom pojedinacno "stancovati" svaki pravni akt preduzeca, odgovor je Gordane Marinovic na Jovanovicevu optuzbu da zaposleni ne znaju koja su im prava i obaveze. Prema njenom objasnjenju, pomenuti gubitak od 186.000 dinara je presek trenutnog stanja u toku sestomesecnog poslovanja. U odnosu na proteklu godinu povecani su troskovi poslovanja, poskupele naknade za topli obrok, prevoz i uvecane zarade. Jovanovic bi morao da dokaze da je gubitak veci i da iznosi oko 40.000 dinara, jer ja tvrdim da on nije toliko visok.

Marinovic porucuje da se iza svih dogadjanja, tacnije strajka, zatvaranja prodavnica i zakljucavanja skladista na Slanackom putu, krije igra i licni interes Milivoja Jovanovica i Narandze Andjelkovic, predsednika sindikata.

- Pomenuti sastanak Skupstine od 21. oktobra, zapravo je sindikalni sastanak, pa njegove odluke i nemaju znacaj i obaveznost odluka Skupstine. Zato nisam dozvolila da odluke ovog skupa budu uvedene u delovodni protokol, a za sastanak od 10. oktobra ne znam, jer o njemu nema nikakvog pisanog traga. Najvaznije je u svemu da je i sam Privredni sud 20. novembra doneo resenje po kome se procenjuje da taj skup nije merodavan da donosi odluke o kojima govori gospodin Jovanovic, upozorava Gordana Marinovic, dodajuci da je izrada novog pecata krsenje zakona, odnosno falsifikat, o cemu svedoci i nalaz sudskog vestaka.

U nastavku razgovora direktorka Marinovic istice da je istina da je potpisala odluku o pokretanju disciplinskog postupka protiv petoro radnika, medju kojima je Jovanovic, ali da je na to bila prinudjena posto su zloupotrebivsi sindikalne funkcije, zapravo blokirali rad preduzeca, a jedan od njih je cak fizicki napao Vladislava Simica, sefa komercijalne sluzbe.

Strajk zaposlenih u ovom preduzecu se nastavlja. Prema recima jednog radnika koji nije zeleo da mu pominjemo ime, " sada smo podeljeni i zavadjeni, a ocigledno je da se sukobljavaju ljudi koji love u mutnom. Ne radimo, svadjamo se, a ko zna zasto su se ovi gore zakacili i sta zele pod firmom borbe za radnike i preduzece, u licnom interesu da odrade. Cekajuci pravdu, izgleda da cekamo nekog Godoa, a on nikada nece doci. I ako jednom dodje, za nas i preduzece moze biti prekasno...".

Gordana Djukic

Privatno obezbedjenje za nepozeljne

- Nervoza u preduzecu raste, a pocela je da kulminira kada su za petoro zaposlenih iz kabineta bivse direktorke stigla resenja o udaljavanju s posla do okoncanja disciplinskog postupka. To se dogodilo 22. oktobra, a dva dana potom, direktorka sklapa ugovor sa privatnom firmom "NTS" koja je trebalo da fizicki obezbedjuje preduzece, tacnije da nam zabrani ulaz. Pitam se zasto je "zaboravila" da i nase preduzece ima svoje cuvare i toj firmi platila uslugu. Odbili smo da potpisemo resenja koja su nam poslata faksom. Zaposleni su bili ogorceni i zbog cinjenice da se debelo placa neko privatno obezbedjenje koje se bahato ponasalo dosavsi da nas "nepozeljne" izbacuje iz preduzeca. Pozvali smo miliciju koja je legitimisala pridoslice koje su napustile preduzece, prica Jovanovic.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /