Sreda, 17. decembar 1997.

IN MEMORIAM: BORISLAV MIHAJLOVIC MIHIZ

Dramski pisac, esejista, kriticar

U Beogradu je prekjuce, posle duge i teske bolesti, preminuo Borislav Mihajlovic Mihiz, jedan od nasih najznacajnijih dramskih pisaca, esejista i knjizevnih kriticara. Pored pisanja, Mihajlovic je bio asistent u Vukovom i Dositejevom muzeju, upravnik biblioteke Matice srpske u Novom Sadu, umetnicki direktor "Avala filma" i umetnicki savetnik Ateljea 212.

Rodjen u Irigu 1922., Mihajlovic je jos za vreme studiranja na beogradskom Filozofskom fakultetu objavio knjigu poezije "Pesme" (1947), a ubrzo posle diplomiranja i knjigu "Ogledi" (1951). Usledile su knjige "Od istog citaoca" (1956), "Knjizevni razgovori" (1971), "Portreti" (1988), "Autobiografija o drugima I-II" (1990-93) i "Kazivanja i ukazivanja" (1994).

Ovim delima treba dodati i izuzetno uspesne drame "Banovic Strahinja", "Komandant Sajler", "Kraljevic Marko", "Optuzeni Pera Todorovic", kao i dramatizacije dela Leonida Leonova ("Lopov") , Mese Selimovica ("Dervis i smrt"), Radoja Domanovica ("Stradija") i Branislava Nusica ("Autobiografija").

Za svoj rad pisca, dramaticara i kriticara Mihajlovic je dobio veci broj priznanja: tri Sterijine nagrade, kao i nagrade "Marin Drzic", "Branko Copic" i "Djordje Jovanovic".

I. B.

POVODOM SMRTI BORISLAVA MIHAJLOVICA MIHIZA

Komemoracija u Ateljeu 212

Na vest o smrti Borislava Mihajlovica Mihiza, jednog od nasih najuglednijih dramskih pisaca i knjizevnih kriticara, reagovali su njegove kolege pisci, kao i drugi kulturni radnici.

Vec danas, sa pocetkom u 12 casova, u Ateljeu 212 ce biti organizovana komemorativna svecanost, na kojoj ce govoriti knjizevnik Dobrica Cosic, reditelj Ljubomir Draskic i prof. Vladeta Jankovic, dok ce glumac Milan Mihajlovic procitati prigodni tekst Baje Bacica.

Kada je Udruzenje knjizevnika Srbije u pitanju, i oni ce prirediti komemorativnu svecanost, na kojoj ce se pisci oprostiti od preminulog kolege, s tim sto je planirano da se ova svecanost odrzi pocetkom sledece nedelje. Inace, potvrdjeno je da ce pisceva sahrana biti sutra, a poslednji pozdrav ce uputiti akademik Matija Beckovic.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /