Sreda, 17. decembar 1997.

KONSULTACIJE REPUBLICKOG PREMIJERA I PREDSEDNIKA BEOGRADSKE VLADE

Ponovo se uvodi posebna taksa?

Vlada Srbije spremna da pomogne Skupstini Beograda kako bi se obezbedili normalan prevoz, grejanje i uredno snabdevanje vodom, sto ce se - po svoj prilici - osigurati ponovnim uvodjenjem uvecanog poreza (od tri odsto) na sve proizvode i usluge

Beograd. - Predsednik Vlade Republike Srbije Mirko Marjanovic primio je juce predsednika Izvrsnog odbora Skupstine grada Beograda Spasoja Krunica. Na sastanku je razmatrana molba Izvrsnog odbora Skupstine grada Beograda, upucena Vladi Republike Srbije, za pomoc u resavanju problema u funkcionisanju komunalnih sistema u Beogradu.

Ocenjujuci da je zbog neresenih finansijskih i funkcionalnih problema u radu komunalnih sistema u glavnom gradu ugrozen, pre svega, interes gradjana, Vlada Srbije je izrazila spremnost da pomogne Skupstini grada u resavanju problema kako bi se gradjanima Beograda obezbedio normalan prevoz, grejanje, uredno snabdevanje vodom. Konstatujuci da Vlada Republike Srbije u potpunosti izvrsava svoje obaveze prema gradu Beogradu, zajednicki je zakljuceno da je nenadoknadivi gubitak u gradskim prihodima prouzrokovan ukidanjem posebne takse na promet proizvoda i usluga na teritoriji Beograda od 3% od strane Skupstine grada, a koja je prethodno postojala. Time je budzetski okvir sredstava grada sveden na dotaciju isplata zarada zaposlenih u javnim komunalnim preduzecima i nabavku goriva za pogon vozila GSP-a i drugih javnih komunalnih preduzeca.

Predsednik Izvrsnog odbora grada Beograda izrazio je potrebu ponovnog uvodjenja posebne gradske takse, a do njenog eventualnog usvajanja posredstvom Vlade Republike Srbije i Beobanke obezbedice se hitna finansijska intervencija od 40 miliona dinara. 13,5 miliona dinara iz ovog kreditnog aranzmana bice upotrebljeno za saniranje javnog prevoza, a 26,5 miliona dinara za obezbedjenje grejanja. Dogovoreno je da ce se u narednom periodu resavati i obezbedjenje preostalih sredstava neophodnih za hitnu sanaciju gradskih i komunalnih sistema.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /