Sreda, 17. decembar 1997.

GENERALNA SKUPSTINA UN USVOJILA REZOLUCIJU O SITUACIJI U BIH

Novo upozorenje RS i SRJ

Njujork, Beta. - Generalna skupstina Ujedinjenih nacija (UN) sinoc je konsenzusom usvojila Rezoluciju o situaciji u Bosni i Hercegovini. U rezoluciji koja nema obavezujuci karakter, osim Dejtonskog sporazuma, posebno se podrzavaju zakljucci Konferencije za implementaciju mira, odrzane prosle nedelje u Bonu. U tom kontekstu posebno se skrece paznja vlastima Republike Srpske (RS) i SR Jugoslavije (SRJ) na "nedostatke u izvrsavanju obaveza prema Haskom tribunalu za ratne zlocine pocinjene na podrucju bivse Jugoslavije" kao i na posledice toga pri dodeli finansijske pomoci za obnovu.

Rezolucija se sastoji od 29 tacaka u kojima se iznose uglavnom poznate procene o situaciji u BiH. Glavni naglasak stavlja se na povratak izbeglica i funkcionisanje zajednickih drzavnih institucija u BiH, prema Dejtonskom sporazumu. Posebno se pozdravlja zakljucak sa Konferencije u Bonu da je "na pomolu konsenzus o potrebi da se nastavi medjunarodno vojno prisustvo u Bosni i posle juna 1998, kao neophodno za odrzavanje stabilnosti i sigurnosti za primenu civilnog dela mirovnog sporazuma".

Ovu rezoluciju predlozile su Ceska, Egipat, Indonezija, Jordan, Malezija, Maroko, Pakistan, Saudijska Arabija, Turska, a od drzava bivse Jugoslavije pridruzila im se Slovenija.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /