Sreda, 17. decembar 1997.

U SKLADU S NAJNOVIJIM OVLASCENJIMA

Vestendorp proglasio Zakon o drzavljanstvu

Sarajevo, Beta-AP. - Visoki predstavnik medjunarodne zajednice u BiH Karlos Vestendorp proglasio je sinoc Zakon o drzavljanstvu koji Skupstina BiH ni juce nije usvojila. Vestendorp je uputio pismo clanovima Predsednistva BiH u kojem ih je obavestio da taj zakon stupa na snagu 1. januara 1998. godine. "U skladu sa svojim ovlascenjima... odlucio sam da Zakon o drzavljanstvu BiH stupi na snagu od 1. januara 1998. godine kao privremeno resenje dok ga Parlamentarna skupstina BiH ne usvoji u odgovarajucoj formi, bez amandmana i bez uslovljavanja", precizira se u Vestendorpovom pismu.

Visoki predstavnik je pozvao clanove Saveta ministara BiH da se sastanu sa njim u petak kako bi se dogovorili o primeni zakona. Na Bonskoj konferenciji Saveta za primenu mirovnog sporazuma jucerasnji dan je bio odredjen kao krajnji rok za usvajanje zakona o drzavljanstvu, pasosu i Savetu ministara BiH.

Prekjuce je u Predstavnickom domu usvojen Zakon o pasosu, a juce je Dom naroda pored ovog, usvojio i Zakon o Savetu ministara. Poslanici iz Federacije BiH i Republike Srpske nisu uspeli da se dogovore o Zakonu o drzavljanstvu. Poslanici iz RS su uslovljavali usvajanje Zakona o drzavljanstvu prihvatanjem sporazuma o dvojnom drzavljanstvu koji su u subotu potpisali clan Predsednistva BiH iz RS Momcilo Krajisnik i sef jugoslovenske diplomatije Milan Milutinovic. Poslanici iz Federacije BiH smatrali su da taj sporazum nije u skladu sa Dejtonskim sporazumom.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /