Sreda, 17. decembar 1997.

ZAJEDNICKA KONFERENCIJA ZA NOVINARE PORTPAROLA SPS, JUL I NOVE DEMOKRATIJE

Pregovori o vladi posle izbora

Rebeka Srbinovic: Argumenti radikala tuca i nasilje. Ivan Markovic: Milutinovic personifikuje mir, a Seselj rat. Ivica

Dacic: Ekstremni medjunarodni krugovi cekaju alibi da ostvare sve ono sto do sada nisu mogli

Beograd. - Drugi krug predsednickih izbora je jako bitan za Srbiju, kako bi se zaokruzio proces konstituisanja drzavnih organa - naglasili su portparoli Socijalisticke partije Srbije, Ivica Dacic, Jugoslovenske levice, Ivan Markovic i Nove demokratije Rebeka Srbinovic, na jucerasnjoj zajednickoj konferenciji za novinare. Nije, medjutim, kako su rekli, bitno samo da se izabere predsednik, nego je bitno i ko ce biti izabran.

Rebeka Srbinovic je izrazila zadovoljstvo sto je Milan Milutinovic, u prvom krugu, protivkandidate ostavio daleko iza sebe. Tome je, kako je rekla, umnogome doprinelo i to sto je Milutinovic "poslusao savete ove stranke oko vodjenja predizborne kampanje". Uz apel gradjanima da izadju na izbore, Rebeka Srbinovic je izrazila i nadu da ce Milutinovic "pregaziti svog protivkandidata u drugom krugu Vojislava Seselja". Seseljevu politiku i politiku radikala okvalifikovala je kao "pogubnu". Kao primer da "su argumenti radikala jedino tuca i nasilje", navela je i ponasanje Seseljevog telohranitelja Petra Panica.

"SPS, JUL i ND su jedinstveni u svom cilju - zastiti interesa gradjana", izjavio je Ivan Markovic. Gradjani su ti koji odlucuju o svojoj buducnosti, ali, prema njegovom misljenju, "gradjani mora da znaju da ce aktivno odluciti ako izadju na izbore, a ako ne izadju, odlucice pasivno. Elaborirajuci za koga gradjani mogu da glasaju, Markovic je naveo da Milutinovic personifikuje mir, ravnopravnu saradnju sa svetom, savremenu ekonomiju, reforme, energicnu i razumnu borbu protiv kriminala i gradjansku ravnopravnost. S druge strane, Seselj, prema Markovicu, personifikuje: rat, izolaciju, manufakturnu privredu, drustvenu stagnaciju, borbu protiv kriminala sa nekim specijalnim ljudima (price kao iz stripa) i trazenje nacionalnog porekla i krstenica.

Ivica Dacic je,takodje naveo "prednosti koje se nude izborom Milutinovica za predsednika" i "nedostatke Seselja". Pobeda Seselja, kako je rekao, nekim "ekstremnim medjunarodnim krugovima bice alibi da ostvare sve ono sto do sada nisu mogli". Cilj tih ekstremnih krugova, precizirao je Dacic, jeste destabilizacija Balkana i stvaranje sto veceg broja drzavica.

Komentarisuci neke najave iz Srpskog pokreta obnove, portparol SPS-a je kao najbolje resenje naveo formiranje vlade nacionalnog jedinstva koju bi cinile sve stranke koje "misle dobro svojoj drzavi". "Ko ce biti u toj vladi i kada ce ti razgovori da pocnu, odlucice se posle drugog kruga predsednickih izbora", naglasio je Dacic.

B. Cani

Crnogorci i novinari

Ivan Markovic smatra da se izborom Milana Milutinovica za predsednika omogucava nastavak saradnje SR Jugoslavije sa svetom i njena reintegracija u medjunarodnu zajedicu. Na pitanje da li ce SRJ promeniti politiku prema Haskom tribunalu, sukcesiji i pitanju Kosova, Markovic je odgovorio: "Izbor Milutinovica znaci nastavak dosadasnje politike".

Koleginicu iz Crne Gore je zanimalo kakva je to saradnja, pogotovo nakon incidenta u Bonu i izjave Ricarda Majlsa da ce naterati Milosevica da postuje ljudska prava, portparol JUL-a je odgovorio: "Saradnja na dostojanstven nacin, sto bi barem Crnogorci trebali da znaju". Primedba koleginice je bila da ona nije tu kao pripadnik neke nacije, nego novinar. Ivica Dacic je rekao da sve to "dokazuje da se tu ne radi o zelji za saradnju nego o pritiscima na Srbiju i Jugoslaviju". Portparol SPS je naglasio da nece biti saradnje ukoliko neko hoce da "ugrozi teritorijanu celovitost, nacionalnu nezavisnost i suverenost drzave".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /