Sreda, 17. decembar 1997.

SKUPSTINA CRNA GORE: POCETKOM IDUCE NEDELJE USVAJANJE NOVE ZAKONSKE REGULATIVE ZA PRIPREMU PREVREMENIH PARLAMENTARNIH IZBORA

Izborno zakonodavstvo po hitnom postupku

Visestranacki strucni tim juce usvojio tekst Zakona o finansiranju politickih stranaka, dok ce rad na tri preostala zakona, kojima se regulise izborna problematika, biti nastavljen narednih dana

Podgorica. - Kako se juce culo na sjednici strucnog tima, kome je povjereno da pripremi novu zakonsku regulativu, neophodnu za pripremu prijevremenih parlamentarnih izbora, sjednica Skupstine Crne Gore najverovatnije ce biti zakazana za pocetak naredne nedjelje.

Na toj sjednici, kako je ranije dogovoreno, treba da se usvoje cetiri zakona kojima se regulise izborna problematika (Zakon o izboru odbornika i poslanika, Zakon o javnom informisanju, Zakon o birackim spiskovima i Zakon o finansiranju politickih stranaka), od kojih je onaj koji regulise problematiku finansiranja politickih stranaka juce utvrdjen na sjednici visestranackog strucnog tima. Na sjednici ovog tima, koja je zakazana za danas, predvidjeno je da se utvrdi Zakon o birackim spiskovima, dok ce rad na preostala dva zakona biti nastavljen i narednih dana. Posto se vec uslo u "zonu hitnosti", pomenuti zakoni bice razmatrani i usvajani po tzv. hitnom postupku u Skupstini Crne Gore. Izuzimajuci predstavnike politicke stranke Momira Bulatovica i Narodne stranke dr Bozidara Bojovica, svi ostali clanovi strucnog tima, kojim koordinira potpredsjednik crnogorske vlade Miodrag Vukovic, postigli su saglasnost oko rjesenja u Zakonu o finansiranju politickih stranaka. Predstavnici Bulatoviceve politicke stranke imali su vise konkretnih i nacelnih primjedbi i predloga, ali oni nijesu uvazeni od vecine, dok su predstavnici Bojoviceve Narodne stranke bili za to da se finansiranje politickih stranaka ne regulise posebnim zakonom, vec da se ta problematika ugradi u Zakon o izboru odbornika i poslanika.

U predlogu zakona koji je juce usvojen na sjednici strucnog tima favorizovane su parlamentarne stranke, kada je rijec o finansiranju tokom izborne kampanje. U zakon je unesena i odredba kojom se troskovi izborne kampanje ogranicavaju na iznos koji sada vrijedi 200.000 dinara, s tim sto ce se to u tekstu zakona normirati na nacin kojim se, u slucaju inflacije, ova suma ne bi obezvrijedila.

Predstavnici politicke stranke Momira Bulatovica smatrali su da u zakonu ne treba fikaisrati iznos troskova izborne kampanje, ali da treba unijeti odredbu kojom bi se politicke stranke obavezivale da, najduze 30 dana poslije izbora, stave na uvid javnosti svoje prihode i rashode tokom izborne kampanje.

D. Vukovic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /