Sreda, 17. decembar 1997.

PREMA OCENI IZ ZAVRSNOG IZVESTAJA POSMATRACKE MISIJE OEBS

Izbori u Crnoj Gori bili regularni

Izbori bili fer i korektni, a njihov ishod pokazuje volju naroda - ocenila posmatracka misija OEBS-a u svom zavrsnom izvestaju, objavljenom juce u Becu

Bec, FoNet. - Predsednicki izbori u Crnoj Gori, odrzani oktobra meseca ove godine, bili su fer i korektni, a njihov ishod pokazuje volju naroda, ocenjuje posmatracka misija Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) u svom zavrsnom izvestaju objavljenom juce u glavnom gradu Austrije. Uocene nepravilnosti nisu bile takvih razmera da se izbori dovedu u pitanje, naglasava se u izvestaju i dodaje da nema izbora u svetu koji mogu proci bez izvesnog broja nepravilnosti i prigovora.

Posmatraci OEBS-a istakli su da je crnogorsko zakonodavstvo stvorilo uslove za ucesce gradjana na glasanju, njihovu administraciju i spovodjenje. Medjutim, u izbornom zakonu ne postoje jasne odredbe o izbornoj proceduri u drugom krugu glasanja, konstatuje se u izvestaju. U tom delu je doslo do administrativnih i proceduralnih gresaka, ponajvise u procesu registracije biraca . Spisak biraca 5. oktobra bio je pun gresaka, medjutim, ohrabrujuce je da je izborna administracija za drugi krug glasanja pokazala zelju za ispravljanjem nedostataka , i dopunila spisak birackog tela, konstauje OEBS. Te mere omogucile su da svaki gradjanin sa pravom glasa izadje na glasanje, kaze se u zavrsnom izvestaju.

Posmatraci OEBS-a posebno isticu velik odziv biraca, koji je u prvom krugu iznosio 68 odsto, a u drugom cak 73 procenata birackog tela. Predstavnici OEBS-a su takodje istakli da je omoguceno prisustvo svim predstavnicima kandidata na birackim mestima, kao i pravo na zalbu. Njihovo prisustvo, kao i mogucnost prisustva ostalih posmatraca, omogucilo je da izbori budu posteni i slobodni. Posmatraci OEBS-a ocenili su, na kraju, da crnogorski i srpski mediji nisu izbalansirano izvestavali u predizbornom i postizbornom periodu.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /