Cetvrtak, 18. decembar 1997.

DA LI BIRACI U CENTRALNOJ SRBIJI ODLUCUJU ISHOD PREDSEDNICKIH IZBORA

Sve manje Sumadinaca izlazi na glasanje

Dovoljno je da se 21. decembra na ovdasnjim biralistima ne pojavi polovina onih koji su u prvom krugu glasali za Vuka Draskovica, pa da izbori dozive fijasko i u Sumadiji

Kragujevac. - Iako su socijalisti i njihovi koalicioni partneri zapeli iz petnih zila da ovog puta dobiju svog predsednika Srbije, cini se, ipak, da drugi krug predsednickih izbora zakazan za 21. decembar ponovo nece uspeti, odnosno da se na glasackim mestima nece pojaviti neophodnih 50 odsto biraca. Ovo, medjutim, u "zemlji cuda", kakva je Srbija poslednjih godina, ma koliko paradoksalno zvucalo nikako ne znaci da negde pred zoru 22. decembra portparol SPS nece proglasiti "da smo konacno dobili predsednika Republike", te da je taj glavom i bradom - Milan Milutinovic.

Pojedini sumadijski analiticari poprilicno osnovano, reklo bi se, smatraju da ce se levoj koaliciji pre ispuniti prvi uslov - da Milan Milutinovic dobije vise glasova od dr Seselja - nego onaj drugi vezan za broj biraca. Jer, ovde je jos uoci prvog kruga ponovljenih predsednickih izbora pravilno ocenjeno da je Milan Milutinovic - za siroke narodne mase naravno - bolji kandidat od Zorana Lilica, sto je pokazao i njegov izborni rezultat. U Sumadiji je, primerice, aktuelni kandidat levice ponovo obezbedio primat SPS, cije su pozicije ovde inace i dalje ozbiljno poljuljane.

Istovremeno levici sada - za razliku od "slucaja Barovic" (koji je prema narodnom verovanju stitio Hrvate) - naruku ide i najnoviji incident Seseljevog telohranitelja u Zemunu sto je ovoga puta u (pro)rezimskim medijima narocito u potpunosti propraceno i temeljno obradjeno.

Ono sto, medjutim, levici moze da predstavlja problem odnosi se na broj biraca. Ovde niko, naime, ne sme sa sigurnoscu da prognozira koliko ce se Sumadinaca 21. decembra pojaviti na biralistima. Po nekima uopste nije nerealno ocekivati da ce interesovanje za izbore drasticno da opadne i u Sumadiji i u celoj centralnoj Srbiji.

U prilog ovome navode cinjenicu da je u sumadijskom ataru, na primer, u prvom krugu septembarskih izbora na biralista izaslo 72 odsto Sumadinaca s pravom glasa, a da ih je vec 7. decembra bilo za 10 odsto manje zbog cega je Vuk Draskovic sa prvog pao na trece mesto. U ovim krugovima, ne bez osnova, dakle, ocekuju da se trend osipanja biraca nastavi. Dovoljno je, kazu pobornici neuspeha izbora, da se 21. decembra na ovdasnjim biralistima ne pojavi polovina onih koji su u prvom krugu glasali za Vuka Draskovica, pa da izbori dozive fijasko i u Sumadiji u kojoj je sve do sada iz raznih razloga, a ponajvise iz straha od "crnih lista", odziv biraca uvek bio solidan. S druge strane ima i onih - nesto malobrojnijih doduse - koji ocekuju da ce izbori u Sumadiji ponovo uspeti. Oni, pak, u prilog svojoj hipotezi navode podatak da su u drugom krugu septembarskih izbora glasaci Vuka Draskovica masovno na biralistima zaokruzivali ime dr Vojislava Seselja. Takvih ce sada sigurno biti manje, tvrde, ali ipak dovoljno da izbori u sumadijskom ataru ne propadnu, sto bi Milanu Milutinovicu trasiralo put do pobede.

Ono sto je vec sada belodano jeste da je socijalistima "zapelo", odnosno da su i sami svesni da im je ovo najverovatnije poslednja sansa da pod vazecim ustavnim uslovima dobiju "svog" predsednika Srbije. Ovo pre svega stoga sto se ekonomska i socijalna situacija u Sumadiji i centralnoj Srbiji dramaticno pogorsava, maltene iz dana u dan. Strucnjaci i upuceni upozoravaju da ce naredne godine biti jos mnogo gore, sto sugerise da bi svekolika srpska agonija mogla da bude razresena na nacin koji nema blage veze s izborima.

Z. Radovanovic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /