Cetvrtak, 18. decembar 1997.

KRIZNI STAB U BEOGRADSKOM ESKONTNOM CENTRU NAPRAVIO PROGRAM MERA ZA SPASAVANJE

Dugovi 120 miliona dinara, sporna potrazivanja jos dvesta

Najveci duznik BEC, Trgovacka banka, secerane i leskovacka “Nevena", a i tesko naplativa potrazivanja perocenjuju se na 200 miliona dinara

Beograd, Beta. - Upravni odbor Beogradskog eskontnog centra (BEC) odlucio je da zamrzne dilerske poslove tog najveceg jugoslovenskog finansijskog posrednika, u kontekstu hitnih mera za njegovo izvlacenje iz duboke krize, tvrde izvori bliski upravi organizacije. “Na sednici Upravnog odbora, u utorak, formiran je krizni stab, koji ce pokusati da spase BEC", rekao je Beti izvor koji je zahtevao anonimnost.

Komisija za hartija od vrednosti 12. decembra saopstila je da je skupstini akcionara BEC-a nalozila da u roku od deset dana donese hitne mere za spas organizacije, jer visse ne moze da tolerise odrzavanje postojeceg stanja. BEC je do avgusta, kada je vec bio na ivici, sam obavljao oko 40 odsto prometa na jugoslovenskom finansijskom trzistu, uglavnom kao diler, dakle u svoje ime i za svoj racun.

Betin izvor procenio je dugove BEC-a na oko 120 miliona dinara, a tesko naplativa potrazivanja na oko 200 miliona dinara. Najveci duznik je Trgovacka banka, sa preko 100 miliona dinara, koja pak ne moze da naplati potrazivanja od fakticki bankrotiranog kombinata “Sport". Veliki duznici takodje su secerane, hemijska industrija “Nevena" iz Leskovca i drugi. BEC ce sada pokusati da izvrsi konverziju dela svojih dugova u vlasnicki ulog, za sta, po jugoslovenskom zakonu, upravnim organima ne treba odobrenje akcionara.

BEC ce, zatim, deo duga vratiti u robi, koju ce uzeti od svojih duznika, posebno od secerana (sporazum sa njima navodno je postignut), pokusace da potrazivanjima prebije deo dugova i da privoli poverioce da mu otpisu deo duga tako sto ce dospele kamate smanjiti do nivoa eskontne stope centralne banke.

“BEC-u je za spas fakticki potrebna jedna injekcija likvidnosti, ne veca od 10-15 miliona dinara. Akcionari, kada bi hteli, mogli bi tu injekciju da obezbede", rekao je Betin izvor.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /