Cetvrtak, 18. decembar 1997.

NAGRADA FONDACIJE “BALKANIKA" DAVIDU ALBAHARIJU

“Mamac" najbolja knjiga na Balkanu

Ziri Fondacije “Balkanika" za najbolju knjigu objavljenu na Balkanu u periodu od 1994. do 1996. godine jednoglasnom odlukom proglasio je roman “Mamac" Davida Albaharija u izdanju “Narodne knjige". Albahari je prvi dobitnik nove nagrade, koju cine statua “Pegaza", diploma, novcani deo, te prevod knjige na sve balkanske jezike. Kako je na prekjucerasnjoj konferenciji za stampu rekao Predrag Stanojevic iz “Narodne knjige", “Mamac" ce uskoro biti objavljen u Francuskoj u izdanju “Galimara". A u organizaciji UNESCO-a, u izdanju “Narodne knjige" i jedne engleske kuce “Mamac" ce biti prisutan i na engleskom govornom podrucju.

Fondaciju “Balkanika" osnovale su 1995. godine izdavacke kuce iz Albanije (“Cabej"), Bugarske (“Biblioteka 48"), Grcke (“Kedros"), Jugoslavije (“Narodna knjiga"), Makedonije (“Kultura"), Rumunije (“Orijent-Okcident") i Turske (“Fono"), ciji je cilj da se balkanski narodi i njihove kulture i knjizevnosti bolje upoznaju.

Predsednik zirija koji je od 12. do 14. decembra zasedao u Solunu uz ucesce, kako kaze Stanojevic, najeminentnijih profesora i kriticara iz balkanskih zemalja (u ime “Narodne knjige" ucestvovao je Zoran Milutinovic sa Katedre za opstu knjizevnost Filoloskog fakulteta u Beogradu), bio je Fernando Ainsa, generalni direktor izdavacke delatnosti UNESCO-a.

R. S.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /