Cetvrtak, 18. decembar 1997.

KONFERENCIJA ZA STAMPU ASOCIJACIJE SAMOSTALNIH I NEZAVISNIH SINDIKATA

Milijardu maraka za sanaciju GSP

- Milijardu maraka je potrebno za sanaciju GSP a nova Skupstina grada Beograda u informaciji o GSP daje samo obecanja. Nije normalno da se o pripremljenosti javno-komunalnih preduzeca za zimu raspravlja tek na sednici Skupstine Beograda 10. decembra na kojoj ima oko 44 tacke dnevnog reda. Sigurno je da Beograd ove zime nece imati gradski prevoz jer nema nikakvih sansi da se vozni park GSP popravi, istakao je Dragoljub Stosic predsednik Sindikata vozaca GSP na jucerasnjoj konferenciji za stampu Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata. Ne vredi govoriti o tome da ce 17 autobusa koji se ocekuju iz Ikarusa, ako se zatvori finansijska transakcija, doneti unapredjenje prevoza.

VLADA SRBIJE POTPISALA UGOVOR SA "IKARBUSOM"

Beogradu novih 38 autobusa

Beograd, Beta. - Vlada Srbije potpisala je juce ugovor sa "Ikarbusom" o nabavci 38 zglobnih i dva solo autobusa namenjenih Gradskom saobracajnom preduzecu - Beograd. Kako javlja Radio-Beograd, Vlada Srbije pokrenula je hitnu akciju za nabavku autobusa za javni prevoz u Beogradu, kojom je planirano da do kraja januara bude pribavljeno 42 nova autobusa. Prema recima premijera Srbije, Mirka Marjanovic akcijom bi ukupno, trebalo da bude pribavljeno vise od 80 autobusa za gradski prevoz u Beogradu.

Nova gradska vlast da se po pitanju resavanja komunalnih problema i stanja u GSP ponasa kao i predjasnja, rekao je Stosic i takodje napomenuo da svojim izjavama nova gradska vlast samo “baca prasinu u oci". Nije tacno da se sada sprovodi preventivno odrzavanje GSP, to odrzavanje postoji od kako postoji i GSP istakao je Stosic. Zasto je u poslednjih sest godina u GSO uslo svega 72 nova vozila upitao je Stosic i pojasnio da je trenutno u GSP manjak vozila zbog koji se pojavio visak radnika. Neki optim alan broj vozila u GSP je 1500 . Stosic je podsetio da je Gradskoj vladi ostavljen rok do 15. januara ( do tada se nece krenuti u strajk) do kada ce se videti da li je Vlada krenula sa ispunjavanjem onoga sto je obecala GSP (vozila, rezervni delovi, plate, uslovi rada ...).

Goran Stoiljkovic iz Nezavisnog sindikata “Gradske cistoce" je rekao da ce Nezavisni sindikat ovog preduzeca podrzati zahteve kolega iz GSP kao i da je Nezavisni sindikat “Cistoce" doneo odluku da se nastave pregovori sa poslodavcem oko povecanja licnih dohodaka, zimske opreme, bonovi... Ukoliko se nasi zahtevi ne ispune do 15. januara stupicemo u strajk istakao je Stoiljkovic.

N. R.

Proneveren Posmrtni fond GSP

Dragoljub Stosic iz Sindikata vozaca GSP je rekao da je Samostalnom sindikatu data koncesija nad Posmrtnim fondom GSP kao i da je Samostalni sindikat to iskoristio tako da je do kraja 1996. godine proneverio 408.000 dinara iz Fonda, a tokom ove godine oko 300.000. Tome treba dodati i proneveru sredstava namenjenih za nabavku uglja od 140.000 dinara istakao je Stosic uz opasku da se, kada se sve te pronevere koje je u GSP uradio Samostalni sindikat saberu, dobija suma od oko milion dinara. Za ispitivanje pronevere formirana je Komisija rekao je Stosic najavljujuci i krivicnu prijavu protiv Samostalnog sindikata.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /