Cetvrtak, 18. decembar 1997.

LOJD AKSVORTI, KANADSKI SEF DIPLOMATIJE

Kljucna uloga Tribunala

Brisel. - Kanadski sef diplomatije Lojd Aksvorti je na jucerasnjoj sednici Evro-atlantskog Saveta partnerstva najavio novi doprinos svoje vlade Medjunarodnom krivicnom sudu za bivsu Jugoslaviju. Ocenjujuci da je rad haskog Tribunala “od kljucnog znacaja za medjunarodne napore za uspostavljanje mira u regionu", kanadski ministar je najavio donaciju od 600.000 dolara, koja ce najvecim delom, kako je rekao, biti usmerena na ekshumaciju masovnih grobnica, kako bi se osigurali dokazi za sudjenje optuzenima za ratne zlocine.

Pored toga, Kanada ce Tuzilastvu haskog Tribunala staviti na raspolaganje pet kriminalistickih analiticara, kao i drugo strucno osoblje neophodno za istragu o zlocinima koji su se dogodili u bivsoj Jugoslaviji. Konacno, saopstio je Aksvorti, u toku su razgovori o ukljucivanju Kanade u program za zastitu svedoka, kako bi se onima koji bi mogli da budu ugrozeni zbog svedocenja pred Tribunalom osigurao novi identitet i novo, bezbedno prebivaliste.

Na konferenciji za stampu kanadski ministar je priznao da je u pogledu uloge Sfora u privodjenju pravdi optuzenih za ratne zlocine “bilo mnogo dvosmislenosti", sto se po njegovom misljenju “mora razjasniti u planiranju mandata novih snaga". Jer, naglasio je Aksvorti, “ne moze se vise tolerisati nekaznjivost onih koji su odgovorni za zlocine protiv covecnosti... jer bi to vodilo ponavljanju tih zlocina u slicnim konfliktima.. te je zato haski Tribunal vazan test volje medjunarodne zajednice da spreci takvu vrstu ponasanja".

Ruski sef diplomatije Primakov je na istoj konferenciji za stampu izbegao direktan odgovor na isto pitanje. Rekao je, samo, da je ruski stav da se “sila moze koristiti samo u ekstremnim situacijama, u slucajevima ekstremne potrebe i u svetlu mandata".

M. K.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /