Cetvrtak, 18. decembar 1997.

NISKE TEMPERATURE IZAZVALE REKORDNU POTROSNJU STRUJE U SRBIJI

"Dan D" uoci Svetog Nikole

Iz EPS apeluju da se smanji potrosnja struje. Juce oboren rekord u dnevnoj potrosnji elektricne energije, a strahuje se od povecane potrosnje zbog priprema za proslavu Sv. Nikole

Srbija je juce oborila dosadasnji rekord u potrosnji struje (ocekivala se potrosnja od oko 143 miliona kilovat casova elektricne energije), a "Dan D" u Elektroprivredi Srbije ocekuju danas, kako zbog "vrha" ledenog talasa, koji jos nije stigao u nasu zemlju, tako i zbog zavrsnih priprema za svetog Nikolu.

Upozoravajuci da bi situacija mogla biti kriticnija nego proslogodisnjeg 29. decembra, kada je zabelezen dosadasnji rekord potrosnje od 138,5 miliona KWh, iz EPS apeluju da se smanji potrosnja struje, narocito u doba jeftinije popodnevne dnevne tarife (pa do 17 casova).

U Srbiji je, inace, u utorak potroseno oko 134 miliona KWh elektricne energije. Ovako visoka potrosnja, prema informacijama iz EPS "pokrivena" je, pre svega, rekordnom proizvodnjom termoelektrana, koje isporucuju oko 90 miliona KWh struje dnevno.

Problemi na niskonaponskoj mrezi su se pojavili vec juce. U Beogradu (gde je u utorak potroseno 33 miliona KWh, a juce se ocekivala potrosnja od 35 miliona) je iz sistema ispao veliki transformator na Novom Beogradu (koji "pokriva" trecinu potrosnje najvece beogradske "spavaonice") a bilo je i drugih kvarova.

U EPS se juce moglo cuti da bi veliki problem narednih dana mogao biti nedostatak loz ulja (zapravo, rec je o dizel gorivu), neophodnog za rad termoagregata, -(za "pridrzavanje vatre", jer je ugalj loseg kvaliteta. Rezerve ovog goriva u TE "Kosovo A" su, naime, spale na oko osam tona, sto je mnogo manje od neophodnih 80 odsto u rezervoarima.

Kriticne su, takodje, i rezerve uglja na deponijama TE "Drmno" i TE "Kosovo B", jer ce zalihe potrajati tri do sedam dana, a na ovako niskim temperaturama je otezana tekuca eksploatacija i dovoz uglja sa povrsinskih kopova . U rezervoarima termoelektrana "Nikola Tesla" u Obrenovcu rezerve naftnih derivata se procenjuju kao "podnosljive".

J. Putnikovic

Uvoz

Napominjuci da je i pored toga iz Grcke i Bugarske uvezeno ukupno 12 miliona KWh elektricne energije u EPS upozoravaju da ovako veliku potrosnju ne mogu da izdrze prenosni sistemi, pogotovo takozvana uska grla u visokonaponskoj mrezi.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /