Cetvrtak, 18. decembar 1997.

ODLUKA KARLOSA VESTENDORPA

Ko moze biti drzavljanin BiH?

Drzavljanstvo se stice poreklom, rodjenjem, usvajanjem, naturalizacijom i na osnovu medjunarodnog sporazuma koji odobrava Parlament BiH. Predvidjeno je i drzavljanstvo entiteta

Sarajevo, Beta. - Zakonom o drzavljanstvu Bosne i Hercegovine, koji je proglasio visoki predstavnik Karlos Vestendorp utvrdjeno je da drzavljanstvo BiH imaju svi koji su bili drzavljani Republike BiH pre izbijanja rata 6. aprila 1992. godine i pre stupanja na snagu dejtonskog Ustava BiH.

Drzavljnastvo BiH, prema zakonu, moze se steci poreklom, rodjenjem na teritoriju BiH, usvajanjem, naturalizacijom i na osnovu medjunarodnog sporazuma. Da bi postali drzavljani BiH “naturalizacijom" gradjani moraju podneti dokumente koji potvrdjuju da su najmanje osam godina pre podnosenja zahteva za drzavljanstvo bili stalno nastanjeni u BiH, da poznaju jedan od jezika ustavotvornih naroda BiH i da su se odrekli ili na drugi nacin izgubili ranije drzavljanstvo. Zakon dopusta sticanje drzavljanstva i bez trajnog boravka u BiH od osam godina ukoliko se “sticanje BH drzavljanstva smatra narocito korisnim" i ukoliko zahtev za drzavljanstvo podnesu i emigranti koji su se vratili u BiH i dve generacije njihovih potomaka.

Sva lica koja su bila drzavljani Republike BiH neposredno pre stupanja na snagu Ustava BiH (dejtonskog ustava) i sva lica koja su bila drzavljani Republike BiH do 6. aprila 1992. godine (do pocetka rata) i sada imaju drzavljanstvo BiH. O davanju drzavljanstva licima koja su se u BiH doselila izmedju 6. aprila 1992. godine i usvajanja Ustava BiH (krajem 1995. godine), odlucivace devetoclana komisija mesovitog nacionalnog sastava koju ce imenovati Savet ministara nakon stupanja zakona na snagu.

Zakon, koji je doneo visoki predstavnik, predvidja i drzavljanstvo entiteta. Drzavljani BiH koji su 6. aprila ziveli na teritoriji koji sada pripada jednom od entiteta imace drzavljanstvo entiteta u kome imaju stalno prebivaliste. Drzavljani BiH koji na dan stupanja na snagu Zakona o drzavljanstvu zive u inostranstvu imaju drzavljanstvo entiteta u kome su imali prebivaliste do 6. aprila 1992. godine, osim ako ne odluce da se trajno nastane na teritoriji drugog entiteta. Lica koja izgube drzavljanstvo jednog entiteta, a ne steknu drzavljanstvo drugog entiteta, gube drzavljanstvo BiH.

Drzavljani bivse SFRJ koji su se izmedju 6. aprila 1992. godine i stupanja na snagu zakona o drzavljanstvu stalno nastanili na teritoriji jednog od BH entiteta, i u njemu borave neprekidno dve godine, mogu dobiti drzavljanstvo tog entiteta i drzave BiH. O davanju drzavljanstva odlucuje Komisija Saveta ministara.

Zakonom je predvidjeno da drzavljani BiH mogu imati i drzavljanstvo druge drzave ukoliko Predsednistvo BiH prethodno sklopi bilateralni sporazum sa tom drzavom i ukoliko sporazum odobri Parlament BiH.

Krajisnik: Los i opasan potez

Pale, Beta. - Momcilo Krajisnik je zjavio da je odluka Karlosa Vestendorpa da proglasi Zakon o drzavljasntvu BiH vazecim, los i opasan potez. “Plasim se da je ovo pocetak novog perioda koji moze razorno da deluje na buducnost bilo kakve drzavne asocijacije, na prostorima bilo kakve BiH", upozorio je Krajisnik.

Po recima Krajisnika, potez Vestendorpa iznudjen je ponasanjem muslimanske strane, koja se “pokajala zbog Izetbegovicevog potpisa na saglasnost za pravo Srba na dvojno drzavljanstvo". Krajisnik je dodao da sporazum koji je u Beogradu potpisao sa Mulutinovicem “nije nista drugo do verifikacija papira koji je usvojen na Predsednistvu BiH".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /