Cetvrtak, 18. decembar 1997.

Articka zima u vecem delu Evrope

U MOSKVI NA MINUS 30

Smrzlo se dvadeset dvoje ljudi

Moskva, Beta-Rojters. - Rekordno niske temperature u Moskvi proteklih dana izazvale su smrt dvadesetdvoje ljudi, javlja agencija Itar-Tass. I u ostalim delovima Rusije temperature su izuzetno niske. U regionu Krasnodara, blizu Crnog mora, proglaseno je vanredno stanje zbog temperatura koje padaju na minus 28 stepeni Celzijusa. Jak vetar je prekinuo snabdevanje elektricnom energijom ostavljajuci skoro ceo region i bez grejanja. Temperatura je u utorak u centru Moskve pala na minus 28,8 stepeni, dok je na periferiji grada bilo minus 32 stepena, sto je oborilo rekord zabelezen 16. decembra 1902. godine kada je temperatura pala na minus 28 stepeni. Meteorolozi ocekuju da ce u januaru prosecna temperatura u Moskvi biti minus 10, sto nije manje nego obicno.

U POLJSKOJ NEZAPAMCENA ZIMA ODNELA 14 ZIVOTA

Pucaju i zeleznicke sine

Varsava, Beta. - Talas sibirskog mraza odneo je u Poljskoj 14 zivota i paralisao normalno funkcionisanje u vecem delu zemlje. Vozovi kasne ili stoje zbog pucanja zeleznickih sina, a autobusi i vozila za snabdevanje ne mogu se pokrenuti, jer se na temperaturi ispod minus 20 stepeni, koliko je nocas bilo u Varsavi, smrzava i nafta. Prema saopstenju policije, od subote je u Poljskoj od hladnoce umrlo 14 ljudi, uglavnom beskucnika ili hronicnih alkoholicara. Arkticka hladnoca iznenadila je komunalne i druge javne sluzbe, iako decembarski mrazevi nisu nikakva retkost u ovom delu Evrope.

U RUMUNIJI "RUSKA ZIMA"

Olujni vetar i talasi zahvatili crnomorske luke

Bukurest, Beta. - Rumuniju je zahvatila prava "ruska" zima, koja je celoj zemlji donela niske temperature, snazan olujni vetar i visoke snezne nanose. U Bukurestu je u utorak zabelezeno minus 18 stepeni a vetar je dostizao brzinu od 60 kilometara na cas, a juce se ocekivalo da ce temperatura pasti na minus 20 stepeni.

Zbog olujnog vetra i talasa, sve rumunske crnomorske luke su zatvorene a zatvoren je i kanal Solina koji povezuje Dunav i Crno more. Mnogi putevi u centralnoj i istocnoj Rumuniji su neprohodni zbog visokih sneznih nanosa.

TEMPERATURA PADA ISPOD 35 STEPENI

U Ukrajini vanredno stanje

Kijev, Beta-AFP. - U Ukrajini su rekordno niske temperature odnele zivote cetvoro ljudi dok je sedmoro zatrazilo pomoc lekara zbog teskih promrzlina, saopstile su ukrajinske vlasti.

U proteklih nekoliko dana temperature su dostizale minus 35 stepeni Celzijusa zbog cega je u nekim regionima Ukrajine proglaseno vanredno stanje.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /