Cetvrtak, 18. decembar 1997.

PLANOVI ZA DALJE AMERICKO VOJNO ANGAZOVANJE U BIH

Nadzornicka misija do ispunjenja Dejtona?

Ocekuje se da ce Bil Klinton uoci posete Tuzli i Sarajevu (ponedeljak, 22. decembar) obavestiti naciju o planovima za dalje americko vojno angazovanje u Bosni. Americki predsednik ponovo upozorio na odgovornost vlasti u Beogradu, Zagrebu i Sarajevu za postovanje Dejtonskog ugovora

Slobodan Pavlovic
dopisnik "Nase Borbe" iz Vasingtona

"Proteklih nedelja angazovani smo u citavom nizu intenzivnih susreta oko situacije u Bosni, gde se tu nalazimo i koliki napredak je ucinjen. Aktivno se diskutuje, u okviru administracije, sa saveznicima iz NATO-a i sa ostalima, kao i sa Kongresom sta uciniti posle junskog isteka mandata Sfora." - rekao je predsednik u utorak, na oprostajnoj ovogodisnjoj konferenciji za stampu, potvrdjujuci pritom ono sto je odavde vec bilo najavljeno: da u ponedeljak dolazi u kratku, poludnevnu posetu Tuzli i Sarajevu, s tim sto ce pre toga obavestiti naciju o planovima za eventualno dalje americko vojno angazovanje u Bosni.

Bela kuca je, sto se toga tice, vec otisla korak dalje od predsednika u saopstenju novinarima da bi, posle isteka mandata Sfora, "tesko bilo i zamisliti" produzavanje misije NATO-a u Bosni "bez nekog oblika americkog ucesca". U svakom slucaju, ovde se ocekuje da ce o tom produzenom americkom ucescu u daljem obezbedjivanju mirovnog ugovora iz Dejtona Klinton nesto reci za javnost vec pre ovog vikenda, posle zavrsnih konsultacija sa drzavnim sekretarom Medlin Olbrajt koja je na tu temu imala u Briselu dvodnevni dogovor sa kolegama iz Atlantskog pakta.

U medjuvremenu, Klinton je na prekjucerasnjoj konferenciji za stampu najavio apsolutnu zainteresovanost Amerike za produzavanje mirovnog procesa u Bosni. Tim povodom, americki predsednik posebno je upozorio na odgovornost vlasti u Beogradu, Zagrebu i Sarajevu za postovanje dejtonskog ugovora i sprovodjenje dejtonskog mirovnog procesa, o cemu ce - kako se ocekuje - Klinton posebno govoriti u ponedeljak, prilikom boravka u Bosni.

Posle briselskog konsensusa ministara inostranih poslova 16 zemalja iz sastava Atlantskog pakta o neophodnosti daljeg prisustva ovog vojnog saveza u nadzornickoj misiji na Balkanu (uz obavezno dalje ucesce SAD u toj operaciji), Bela kuca usredsredjena je prevashodno na pronalazenje varijante koja bi, s tim u vezi, bila najprihvatljivija za kongresmene i senatore sa Kapitol Hila. Klinton je, naime, vec dva puta dosad postavljao i pomerao rok za povlacenje americkih trupa iz Bosne, tako da ce se u ovom sledecem, trecem pokusaju najverovatnije odluciti za obrnut redosled poteza - Kongresu ce biti predstavljen precizno definisani cilj koji administracija postavlja sebi i potpisnicima Dejtonskog mirovnog ugovora, sto se taj paket lepih zelja i planova za svetlu balkansku buducnost nece vise vezivati ni za kakav konkretan vremenski period.

SAD imaju u ovom trenutku oko 8.500 vojnika medju 34.000 pripadnika Sfor u BiH, a posle 1. marta nailazece godine videce se koliko ce taj njihov broj eventualno biti smanjen u sastavu buduceg Fofora(snaga za pracenje mirovnog procesa u Bosni, kako su ih ministri NATO-a prekrstili sad u Briselu). U medjuvremenu, kao glavnu ponudu za omeksavanje Kongresa i glavnu inicijativu prema evropskim saveznicima, Klintonova administracija lansira varijantu o znatnom pojacavanju medjunarodnih policijskih snaga u BiH - oznacenih kao instrument kojim ce se kontrolisati i obezbedjivati dosledno sprovodjenje svih odredaba ugovora iz Dejtona, uz pratece stvaranje realne mogucnosti za znacajno smanjenje medjunarodnih snaga koje su sad angazovane na tim poslovima.

KOMENTAR "VASINGTON POSTA"

Evropa da preuzme glavnu odgovornost

U jucerasnjem zapazenom tekstu u "Vasington postu", jedan od vodecih demokratskih senatora Dzozef Bajden iz Delavera odlucno zagovara dalje americko vojno prisustvo u Bosni, ali i trazi da, istovremeno, Evropljani preuzmu obavezu formiranja kako ih on naziva "paramilitarnih policijskih snaga" (po formuli koja se sa uspehom primenjuje u Francuskoj, Italiji, Nemackoj i Spaniji) koje bi dobile svoj prostor za delovanje izmedju Sfora i lokalne policije.

"Postavljanje ove paramilitarne policije omogucilo bi glavnini medjunarodnih vojnih snaga da sa sadasnje kontrole linije podele izmedju dva entiteta predje na obezbedjivanje medjunarodnih granica BiH. Prva reakcija na ovaj predlog bila je veoma hladna, ali nasi evropski prijatelji moraju da shvate da je na njima da preuzmu glavnu odgovornost za proces koji je zapocet u Bosni" - kaze se u zakljucku ovog Bajdenovog teksta, sasvim podudarnog, inace, sa dominirajucim ovdasnjim procenama (Bela kuca, Kongres, Pentagon) o perspektivama daljeg americkog angazovanja u BiH.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /