Cetvrtak, 18. decembar 1997.

RADIKALI OCEKUJU VELIKU IZBORNU KRADJU NA KOSOVU

Vlast preti kontrolorima SRS

Policija, direktori i predstavnici vlasti prete otkazima ako se radikali pojave na birackim mestima, tvrdi Dragan Todorovic, predsednik Izvrsnog odbora SRS

Beograd. - Na Kosovu i Metohiji se sprema najveca do sada zabelezena pljacka izbora, ciji je glavni organizator Balsa Govedarica, v. d. predsednika Vrhovnog suda Srbije - rekao je Dragan Todorovic, predsednik Izvrsnog odbora Srpske radikalne stranke, na jucerasnjoj konferenciji za novinare.

Prema njegovim recima, uprkos preporuci Republicke izborne komisije, na podrucju Kosova i Metohije radikalima nije dozvoljeno da promene 217 clanova i zamenika clanova birackih odbora, kojima "policija, direktori i predstavnici vlasti prete otkazima ako se 21. decembra pojave na birackim mestima". Kao glavni izvor pretnji radikalskim kontrolorima koji zive na Kosovu, Todorovic je naveo Miladina Ivanovica, predsednika opstine Pec, a novinarima je procitao i spisak policajaca "koji vrsljaju po birackim mestima".

Govoreci o nacinima na koje su u prvom izbornom krugu pokradeni glasovi na Kosovu, Todorovic je citirao izjavu Branislava Vakica, narodnog poslanika i clana izborne komisije u opstini Klina, prema kojoj je biracko mesto broj 20 bilo u kuci Dragomira Pavlovica, predsednika SPS u toj opstini, a biracko mesto broj 15 u kuci Stevana Doncica, clana SPS i supruga Milijane Doncic, predsednika Izborne komisije u Peci. Todorovic je dodao i da je Doncic "potezao pistolj na Vakica".

Prema njegovim recima, sve zalbe "vezane za banditizam na Kosovu", koje je SRS podnela Republickoj izbornoj komisiji, odbijene su, uprkos podnesenim dokazima. Isticuci da SRS ocekuje pobedu svog kandidata na predstojecim izborima, Todorovic je najavio odlazak kontrolora SRS na Kosovo, bez obzira na to da li ce ili nece dobiti potrebna resenja. "U krajnjoj liniji, bicemo svedoci kradje", rekao je Todorovic.

V. D.

Na Kosovu ukradeno 85.000 glasova

Dragan Todorovic je juce izneo podatke prema kojima je u prvom izbornom krugu u izbornim jedinicama Pec i Vranje (u opstinama Gnjilane, Kosovska Kamenica i Kosovska Vitina) u korist Milana Milutinovica, kandidata leve koalicije, ukradeno oko 85.000 glasova. Iznoseci precizne podatke po opstinama i birackim mestima, Todorovic je istakao da je u izbornoj jedinici Pec broj glasova SRS u zvanicnom izvestaju Izborne komisije smanjen za oko 5,35 procenata a broj glasova Milana Milutinovica povecan za 7,19 procenata.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /