Cetvrtak, 18. decembar 1997.

ZDRAVSTVENI RADNICI NISA JUCE KRENULI PESICE KA BEOGRADU

Poduhvat u interesu Nisa i zdravstva

Zoran Ilic: Hladno je, ali se pesaci stalno smenjuju. Jovan Zlatic: Pesacenje do Beograda samo je plagijat akcije

Nis. - Grupa od 12 zdravstvenih radnika niskog Klinickog centra juce ujutru je krenula pesice prema Beogradu, kako bi skrenula paznju na tesku situaciju u niskom zdravstvu. - Imali smo problema sa kombijem koji je otisao za nas, ali je sada sve u redu. U nasoj pratnji su dva automobila i jedan kamion. Vec smo presli oko 30 kilometara, rekao je sekretar granskog sindikata zdravstva “Nezavisnosti" KC Nis Zoran Ilic. On je za “Nasu Borbu" sa auto-puta pored Aleksinca juce oko 14 casova rekao da je “hladno" ali da se pesaci stalno smenjuju!".

Zdravstveni radnici, koji su juce pre polaska na put rekli da su se odlucili na takav potez u interesu Nisa i celog zdravstva, bili su ispraceni od pedesetak kolega. Clanovi Granskog sindikata “Nezavisnost" stupili su u strajk 29. novembra zbog zaostalih isplata sedam toplih obroka i regresa.

Potez niskih zdravstvenih radnika juce je osudjen u sedistu niskog odbora SPS. Nacelnik niskog okruga Jovan Zlatic je rekao da je “nekome stalo da izazove nemire i da je odlazak pesice za Beograd samo plagijat akcije". “Krece se pesice za Beograd, a trazi se prevoz", rekao je Zlatic. Prema njegovim recima Nezavisni sindikat nije partner za pregovore i nije tacno da je stanje u niskom zdravstvu najgore u Srbiji, jer takva ocena dolazi od nekompetentnih osoba.

Z. K.

MILAN NIKOLIC, POTPREDSEDNIK UGS “NEZAVISNOST"

Jos jedna ministarska prevara

Beograd. - Milan Nikolic, potpredsednik Ujedinjenih granskih sindikata “Nezavisnost" istakao je u razgovoru sa novinarima da je ovaj protest posledica jos jedne ministarske prevare.

- Da dopesace do glavnog grada, niski zdravstveni radnici odlucili su jer Leposava Milicevic, republicki ministar zdravlja nije ispunila nijedno od u avgustu potpisanih obecanja. Zaposlenima se zarade i dalje ne isplacuju redovno, a svakom radniku niskog KBC drzava duguje po oko 3.000 dinara, sto je i povod ovog protesta. Pravi razlog nezadovoljstva je sto od potpisanog avgustovskog obecanja - da ce situacija u zdravstvu biti poboljsana, nema nista, rekao je Nikolic.

UGS “Nezavisnost" juce su uputili pisma republickom premijeru Mirku Marjanovicu i ministarki MIlicevic u kojima ih upozoravaju na razloge gneva zaposlenih u ovoj niskoj zdravstvenoj ustanovi, ali i o stanju u celom zdravstvu Srbije. Nezadovoljni zbog nebrige resornog ministarstva “o onima koji vode racuna o zdravlju gradjana", sindikalisti od Leposave Milicevic zahtevaju da ispuni svoja obecanja i da tako “uticete da nase kolege koje se smrzavaju negde na autaoputu izmedju Nisa i Beograda, prekinu svoj mukotrpan put ka Vama."

UGS “Nezavisnost" najavljuje da ce, ukoliko ministarka ne ispuni data obecanja, pokrenuti postupak protiv nje i o svemu obavestiti sve nadelezne domaace isvetske insttucije.

G. Dj.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /