Petak, 19. decembar 1997.

KURS MARKE NA CRNOM DEVINOM TRZISTU I U STICUNGU OPET RASTE

U opticaju velika kolicina "kesa"

U svim gradovima u Srbiji marka blizu pet dinara, a u transakcijama izmedju preduzeca kurs i veci

Beograd. - Kurs marke na crnom deviznom trzistu juce se sasvim priblizio magicnoj granici od pet dinara za marku. U svim gradovima u Srbiji zabelezeno je pomeranje kursa na 4,7 (kupovni) i 4,9 do 5 dinara (prodajni kurs) za marku.

Istovremeno, porastao je i sticovani kurs koji se koristi u transakcijama preduzeca i to na 5,1 do 5,2 dinara, sto se objasnjava velikom kolicinom novca u opticaju. Veruje se da je do povecanja novcane mase doslo zbog toga sto je Postanska stedionica koja isplacuje penzije usla u minus od oko 650 do 700 miliona dinara. Te informacije bilo je juce nemoguce proveriti u ovoj ustanovi, ali je u Fondu penzijskog osiguranja "Nasoj Borbi" nezvanicno potvrdjeno da se Fond zaduzio i kod stedionice i kod poslovnih banaka da bi isplatio prvi deo oktobarskih penzija.

"Privredni pregled" objavio je da je NBJ poslednjih dana stampala jos 800 miliona dinara, ali tu vest nije bilo moguce proveriti u Centralnoj banci. Vlada Srbije pokusala je da pojaca devizne rezerve NBJ koje su pale gotovo na minimum, time sto je pre roka povukla 110 miliona DEM od druge transe po osnovu prodaje Telekoma Srbija, ali to za sada nije imalo uticaja na smirivanje kursa.

U finansijskim krugovima primetna je nervoza, pa se cak za iducu nedelju najavljuju dalji lomovi zbog izuzetno velike kolicine novca u opticaju. Novcano trziste koje bi po pravilu na povecanu novcanu masu trebalo da reaguje visim kamatama, nije se tako ponasalo. Sudeci po stanju na ziro racunima poslovnih banaka nije doslo do povecanja novcane mase preko ziralnog novca. Naprotiv, mnoga preduzeca su panicno trazila novac, cija je ponuda na finansijskom trzistu bila krajnje skromna. Medjutim, ni poznavaoci nisu spremni da kazu sta se desava sa gotovinom i da li je eventualno na tom planu doslo do proboja novcane mase, tim pre sto se kroz kanale Zavoda za obracun i placanja mogu prebacivati i pustati pare bez vidljivog traga.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /