Petak, 19. decembar 1997.

BRISELSKA I HASKA REAGOVANJA NA OPERACIJU SFORA U VITEZU

Mogu bezati, pobeci nece

Nakon najnovijeg hapsenja dvojice bosanskih Hrvata, Havijer Solana objavio “bilans" neispunjenih obaveza prema Haskom tribunalu: bosnjacka strana je predala sve svoje optuzene, hrvatska strana “duguje" jos Ivicu Rajica i Zorana Marinica, dok su Pale i Beograd “u dugu" za vise od 50 optuzenih

Mirko Klarin
dopisnik “Nase Borbe" iz Brisela

Nista, tokom dvodnevnog ministarskog zasedanja NATO, nije nagovestavalo da sledi nova akcija Sfora na hapsenju optuzenih za ratne zlocine. Upravo suprotno: delovalo je kao da je NATO abdicirao i od one, u mandatu Sfora definisane, obaveze da ce medjunarodne snage uhapsiti optuzene “ako na njih naidju u okviru redovnog obavljanja svojih zadataka".

Posle operacije u Vitezu izvestacima akreditovanim pri briselskom sedistu NATO je vec oko 6 sati ujutro, stigao faks sa izjavom generalnog sekretara o upravo izvrsenoj operaciji hapsenja Vlatka Kupreskica i Ante Furundzije. Akcija je, izjavio je Solana, izvrsena u skladu sa mandatom Sfora, koji se zasniva na relevantnim rezolucijama Saveta bezbednosti, a on sam je citavim tokom operacije bio na vezi sa vrhovnim komandantom saveznickih snaga u Evropi, generalom Veslijem Klarkom.

Podsecajuci na zakljucak sa poslednjeg Samita NATO da u bivsoj Jugoslaviji “nece biti trajnog mira bez pravde", Solana je iskoristio priliku da bosanskim i ostalim stranama-potpisnicama mirovnog sporazuma, kao i samim optuzenima za ratne zlocine, uputi i neke sire poruke. Prva je da NATO, kao sto je vec pokazao tokom misija Ifor i Sfor, “nece tolerisati ponasanje bilo koje od strana koje bi bilo u suprotnosti sa mirovnim sporazumom", vec ce, naprotiv, “nastaviti sa cvrstim i nepristrasnim pristupom u vrsenju svog mandata". Druga je poruka adresirana Palama i Beogradu, koji nakon najnovijeg hapsenja dvojice bosanskih Hrvata jos vise “strce" po neispunjenim obavezama prema Tribunalu. Njima Solana stavlja do znanja da ce NATO “nastaviti da insistira da strane-potpisnice Mirovnog sporazuma u celosti izvrse svoju obavezu predaje Haskom tribunalu svih optuzenih za ratne zlocine. Imajuci u vidu samo javne optuznice, bosnjacka strana je predala sve svoje optuzene, hrvatska strana "duguje“ jos Ivicu Rajica i Zorana Marinica, dok su Pale i Beograd "u dugu“ za vise od 50 optuzenih.

Konacno, treca Solanina poruka odnosi se na same optuzene. Akcija u Vitezu bi, smatra generalni sekretar NATO, trebalo da “svim optuzenima koji su jos u begstvu posluzi kao upozorenje da ce i oni morati da poloze racune pred medjunarodnom pravdom", te je zato u njihovom interesu da “odmah preduzmu korake kako bi se dobrovoljno predali Haskom tribunalu".

Visoki funkcioner zapadnog saveza, s kojim smo juce razgovarali pod uobicajenim uslovom anonimnosti, dodao je ovoj Solaninoj izjavi da se “krug oko optuzenih za ratne zlocine zatvara", da oni “mogu bezati... ali ne i pobeci", zatim da im je “uzaludno i vrlo rizicno odupirati se hapsenju", te da se u buducnosti “ne iskljucuje nista, pa ni ponavljanje ovakvih operacija na drugim mestima".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /