Petak, 19. decembar 1997.

ANTO FURUNDZIJA I VLATKO KUPRESKIC PREBACENI U HAG

“Dzoker" vec danas pred sudijama

Hag. - Suprotno prvim izvestajima po kojima je Vlatko Kupreskic tesko ranjen i podvrgnut operaciji u neidentifikovanoj vojnoj bolnici u Bosni, obojica uhapsenih su od juce u Pritvorskoj jedinici UN u Sheveningenu. Cinjenica da je bio sposoban za put do Haga, medjutim, ne znaci da je u stanju da se brani pred Sudom, te ce njegovo prvo pojavljivanje pred sudijama - kako je juce saopsteno - biti naknadno zakazano.

Ranjeni Vlatko Kupreskic je, inace, jedan od osmorice bosanskih Hrvata optuzenih za masakr nad muslimanskim stanovnistvom sela Ahmici, u okolini Viteza. U tom selu su, 16. aprila 1993. snage HVO ubile najmanje 103 osobe, od kojih su trecina bili zene i deca, i do temelja razorile i zapalile svih 176 muslimanskih kuca. O ulozi Vlatka Kupreskica u tom napadu pred sudom su se vec culi iskazi prezivelih stanovnika Ahmica, koji su svedocili na sudjenju generalau Tihomiru Blaskucu, u vreme zlocina glavnom zapovedniku HVO u Centralnoj Bosni. Sestorica s te optuznice - ukljucujuci i dva njegova bratica, Zorana i Mirjana Kupreskica - bili su u grupi deset “dobrovoljaca" koji su se 6. oktobra predali Tribunalu.

Za razliku od Kupreskica, Anto Furundzija ce se vec danas pojaviti pred sudijama, koje ce ga pozvati da se izjasni o navodima optuznice: da li se, naime, oseca krivim ili nevinim. Optuznica protiv njega, kako je juce saopsteno, podignuta je 10. novembra 1995. godine i na zahtev tuzioca je momentalno “zapecacena" od strane sudije Mekdonald, a odnosi se na zlocine koji su u prolece 1993. izvrseni nad muslimanskim stanovnicima Lasvanske doline u Centralnoj Bosni.

Anto Furundzija, rodjen 1969. u Travniku, u vreme zlocina, prema optuznici, bio je zapovednik specijalne jedinice HVO poznate kao “Dzokeri." Optuznica ga tereti da je 15. maja 1993. bio prisutan ispitivanju dvoje zatocenika koji su tom prilikom bili fizicki zlostavljani i seksualno napadnuti od strane njegovih potcinjenih, a on nije ucinio nista da ih u tome spreci. Time je, po oceni tuzioca, Furundzija izvrsio tesku povredu Zenevskih konvencija (tortura i neljudsko postupanje), i prekrsio zakone i obicaje ratovanja (tortura i napad na dostojanstvo licnosti, ukljucujuci i silovanje).

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /