Petak, 19. decembar 1997.

KONFERENCIJA ZA STAMPU U UGS "NEZAVISNOST"

Pesaci spremni za protest

Trinaest sindikalaca zatrazice danas od ministra zdravlja i premijera Republike vlade da preduzmu mere za poboljsanje stanja zdravstva u Nisu, ali i celoj Republici. Poziv Beogradjanima da se pridruze Nislijama pred zgradom Ministarstva zdravlja

Beograd. - Trinaest sindikalista iz niskog Klinickog centra koji su prekjuce pesice krenuli put Beograda da bi izrazili nezadovoljstvo i protestvovali zbog teske situacije u zdravstvu i zbog katastrofalnog materijalnog i socijalnog polozaja zaposlenih u ovoj delatnosti, danas oko 10 casova stizu pred zgradu republickog Ministarstva zdravlja. Ovo je receno juce na konferenciji za novinare u Ujedinjenim granskim sindikatima "Nezavisnost".

- Pesacenje po ovakvim vremenskim uslovima nije lako, ali sem smrzavanja, ponekog zulja i umora, nase kolege nemaju znacajnijih zdravstvenih problema. Ponovo smo i danas pozvali Leposavu Milicevic, republicku ministarku zdravlja i Mirka Marjanovica, republickog premijera, da ispune obecanja data zdravstvenim radnicima. Istina, nocas su ucesnici protestnog marsa dobili neku usmenu informaciju da resorna ministarka pristaje da razgovra s njima, ali ne odustaju od protesta dok ne dobiju i pismenu garanciju o njenoj spremnosti da ih primi i pregovara s njima, rekao je juce Milan Nikolic, potpredsednik UGS "Nezavisnost." Prema njegovim recima, juce oko 11 casova, protestna kolona stigla je do osamdesetog kilometra od Beograda, a usput su je docekivali gradjani i clanovi "Nezavisnosti", nudeci im tople napitke i hranu.

Po recima Dragoslava Trifunovica, potpredsednika Granskog sindikata zdravstva "Nezavisnost", ovaj sindikat juce je od Gradske skupstine zahtevao da nalozi Hitnoj pomoci Beograda da uputi dva sanitetska vozila prema koloni koja bi je sacekala na desetom kilometru od Beograda. On je pozvao sve zdravstvene radnike i Beogradjane da se danas pridruze i podrze niske zdravstvene radnike koji ce se okupiti pred zdanjem Ministarstva zdravlja.

UGS "Nezavisnost" juce je optuzilo Republicku vladu, Ministarstvo zdravlja Srbije i Leposavu Milicevic za nebrigu o zdravstvenim radnicima, a republicki samostalni sindikat zdravstvenih radnika i Stevana Djordjevica, njegovog celnika, da ne podrzava radnike, da je "produzena ruka vlasti i kontrolor zaposlenih u zdravstvu."

G. Djukic

STEVAN DJORDJEVIC, PREDSEDNIK RO SINDIKATA ZDRAVSTVA

Strajk u Nisu legitiman

- Kao covek, postupak sindikalista niskog Klinickog centra smatram njihovim legitimnim pravom. Postujem ovakav stepen zrtvovanja i odlucnosti volje, jer je njihov protest posledica i necinjenja Vlade Srbije, rekao je dr Stevan Djordjevic, predsednik Republickog odbora sindikata radnika zdravstva i socijalne zastite, zamoljen da, za "Nasu Borbu", prokomentarise protest trinaest sindikalista KC iz Nisa.

Dr Djordjevic je naglasio da je pravo sindikata zdravstvenih radnika Nisa da proglasi strajk, ukoliko to hoce njegovo clanstvo, "a sto su, pre vise od 20 dana, kolege iz niskog sindikata ucinile."

- Taj strajk je opravdan, a republicki Odbor sindikata zdravstvenih radnika smatra da svaka sindikalna organizacija ima pravo da pokrene svoju akciju za koju se izjasni njeno clanstvo. Pitam se otkud kolege iz UGS "Nezavisnost" znaju da sam covek Republicke vlade. Uostalom, pozivali smo ih na akciono jedinstvo, ali su se oni oglusili. Kako mi, kao ovlasceni pregovaraci, vecinski i jaci sindikat da postupimo kad nemamo zvanicnu odluku kolega iz UGS "Nezavisnost" o akcionom jedinstvu, rekao je na kraju dr Djordjevic.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /