Petak, 19. decembar 1997.

APEL DIREKTORA KLINIKE ZA KARDIOHIRURGIJU U SREMSKOJ KAMENICI ZDRAVSTVENIM VLASTIMA SRBIJE

Strucnost i humanost moraju biti iznad politike

Institut za kardiovaskularne bolesti u Sremskoj Kamenici trazi isplatu duga od 20 miliona dinara kako bi odrzao visok kvalitet svojih usluga

Novi Sad. - Kardiohirurg svetskog glasa profesor dr Ninoslav Radovanovic apelovao je juce na konferenciji za stampu u Novom Sadu na zdravstvene vlasti Srbije da namire dug od 20 miliona dinara Institutu za kardiovaskularne bolesti u Sremskoj Kamenici kako bi ova najbolja zdravstvena ustanova u zemlji mogla da radi i odrzi visok kvalitet svojih usluga. Njegovom apelu pridruzili su se direktor Instituta profesor dr Josip Cikos i ekspert Svetske zdravstvene organizacije profesor dr Djordje Jakovljevic.

- Verujem da ce strucni i humani razlozi prevagnuti nad politickim, rekao je Cikos ali nije precizirao na koje je politicke razloge mislio. Poznato je, medjutim, da vec godinama postoji rivalitet izmedju ove klinike i klinike na Dedinju u Beogradu kojoj su vlasti naklonjenije.

Direktor Klinike za kardiohirurgiju u ovom Institutu profesor Radovanovic je izneo podatke koji pokazuju da je ova klinika na stranim pacijentima, uglavnom iz bivsih jugoslovenskih republika, ostvarila prihod od dva miliona i 800.000 nemackih maraka, sto nije ucinila nijedna druga zdravstvena ustanova u zemlji. Osim toga, primenjujuci jednu originalnu metodu profesora Radovanovica za rekonstrukciju srcanih zalizaka, ova klinika je zdravstvu Srbije ustedela vise od dva miliona i 300.000 nemackih maraka. I ta usteda je bez presedana u zemlji.

Pa ipak, Klinika u Sremskoj Kamenici pati od hronicne nestasice para cak i za tekuce programe rada i odrzavanje opreme, a o tehnoloskom obnavljanju da se i ne govori.

Profesor Radovanovic se zalozio za javnost rada domacih zdravstvenih ustanova i rekao da je ta praksa potrebna da bi se znalo ko, sta i kako radi. Na taj nacin potencijalnim pacijentima se pruzaju informacije na sta mogu da racunaju, a isto tako i mogucnost izbora.

J. Briza

Medju najuspesnijim klinikama u svetu

Klinika u Sremskoj Kamenici je dosad obavila 13.365 operacija na otvorenom srcu i s postoperativnom stopom smrtnosti od samo 2,7 odsto uvrstila se medju najuspesnije na svetu, dok u zemlji prakticno nema takmaca. Zabelezila je, recimo, dvostruko manju smrtnost nego klinika u Zenevi. U pojedinim oblastima kardiohirurgije tim profesora Radovanovica postize bolje rezultate nego cuvene klinike u Americi kakve su klinika Mejo ili ona u Klivlendu. Po medjunarodnim zvanicno verifikovanim rezultatima, ovaj tim i Klinika veoma se visoko rangiraju u svetu i predstavljaju najbolje sto trenutno ima domaca medicina.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /