Petak, 19. decembar 1997.

DA LI SU PREGOVORI FABRIKE AUTOMOBILA I “PEZOA" ZAISTA PRED PROPASCU

Od menadzera francuske firme - “ni traga ni glasa"

Iako je delegacija “Pezoa" trebalo da dodje u Kragujevac do kraja novembra, posete nije bilo. Zadrzavanje spoljnog zida sankcija stavilo tacku na pregovore

Kragujevac. - U “Zastavi" je juce bilo nemoguce proveriti nezvanicnu informaciju o tome da su pregovori izmedju ovdasnje Fabrike automobila i francuskog “Pezoa" - pred propascu. Prema recenoj informaciji, naime, razgovori kragujevackih “automobildzija" i “Pezoa" zapali su u corsokak nakon nedavno obnovljenog spoljnog zida sankcija prema SRJ i time uzrokovanom nemogucnosti da nasa zemlja udje u MMF i druge medjunarodne finansijske i trgovinske organizacije, kao i zbog toga sto potencijalni francuski partner trazi cvrstu garanciju drzave za svoj kapital koji bi eventualno ulozio u “Zastavinu" Fabriku automobila.

Sta je od svega ovoga tacno, znace se bar delimicno posle tradicionalne prednovogodisnje pres konferenciju “Zastavi", kada ce njeni celnici, hteli-ne hteli, morati makar u naznakama da saopste dokle se stiglo u pregovorima sa inostranim partnerima, sto ce vec “uzigani" analiticari pokusati da “prevedu" i javno sroce u koliko-toliko razumljivu i verodostojnu informaciju.

Ono sto se, medjutim, ovde vec sada pouzdano zna jeste da, iako iz vrha “Zastave" najavljena za prosli mesec, delegacija “Pezoa" u Kragujevac nije stigla ni do dan danas. Jedan od istaknutih celnika “Zastave" je, podsetimo, pocetkom minulog meseca za “Nasu Borbu" tvrdio da ce se nakon pregovora sa menadzerima “Pezoa", koji u Kragujevac stizu “do kraja novembra", znati da li ce biti potpisan ugovor o poslovno-proizvodnoj saradnji izmedju Fabrike automobila i ove francuske firme.

Taj ugovor je prema njegovim recima trebalo da bude potpisan jos 31. jula ove godine, medjutim, Francuzi su tada odustali navodno zbog smene direktora na celu “Pezoa". Valja napomenuti da je ovdasnja javnost ovo odustajanje potencijalnog inostranog partnera jedine domace auto-firme vec tada ocenila kao - propast pregovora sa “Pezoom".

Nezvanicne informacije ove vrste energicno je, medjutim, vec u prvoj polovini avgusta demantovao predsednik grupe “Zastava" Srboljub Vasovic, koji je na predizbornim skupovima levice gorljivo nagovestavao da su pregovori sa Pezoom samo odlozeni, te da ce sigurno biti nastavljeni “posle sezone godisnjih odmora i smene generalnog direktora u francuskoj firmi".

Sezona godisnjih odmora je odavno minula i u Francuskoj, direktor “Pezoa" je, koliko je ovde poznato, promenjen, prosao je i novembar, a od menadzera cuvenog francuskog proizvodjaca automobila, ponovimo, u Kragujevcu nema “ni traga ni glasa" sto nagovestava krah pregovora i sa jos jednim potencijalnim partnerom Fabrike automobila.

Mnogima ovde, u stvari, tek sada nije jasno koliko su price Srboljuba Vasovica i pojedinih njegovih najblizih saradnika o “nastavku pregovora" sa ’Pezoom’ posle sezone godisnjih odmora", ili “do kraja novembra" bile u funkciji predizborne propagande leve koalicije, a koliko odraz realnosti. Pojednostavljeno ovde se sve glasnije sumnja da su pregovori sa “Pezoom" propali jos sredinom godine, te da se to od javnosti i ovdasnjih radnika krilo zbog parlamentarnih i predsednickih izbora u Srbiji.

Bilo kako bilo “Zastavinu" Fabriku automobila - ukoliko se informacije o propasti pregovora sa “Pezoom" pokazu tacne - pri cemu je apsolutno nebitno da li se to desilo sredinom godine ili nedavno - ne ceka nikakva perspektiva. Jedina domaca auto-firma u ovom slucaju, prema gotovo unisonoj proceni ovdasnje javnosti ide putem sigurne i skorasnje propasti.

Otuda sve informacije, price i kuloarske glasine o smenama na celu “Zastave" i Fabrike automobila ne deluju samo deplasirano, nego cak pomalo i morbidno, sto, medjutim, nikako ne znaci da vecina aktuelnih rukovodilaca najvece jugoslovenske industrijske firme ne bi trebalo da snosi odgovornost za sve (ne)ucinjeno. Pored njih veliki, ako ne i najveci deo odgovornosti za aktuelnu situaciju u “Zastavi" (ne samo Fabrici automobila) snosi i srpska vlada koja nije stvorila ni elementarne uslove za opstanak Fabrike koja je prezivela “i Turke, i Austrougare, i Nemce..."

Z. Radovanovic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /