Petak, 19. decembar 1997.

NIS OBEZBEDIO VANREDNE ISPORUKE PRIRODNOG GASA

Zavrtanje slavina neplatisama - posle izbora

Gasa zbog hladnog talasa dovoljno za sve potrosace a za period posle izbora nadlezni najavljuju cistku medju onima koji nisu platili, ili su dali garancije bez pokrica

Da bi podmirili povecanje potrosnje prirodnog gasa predstavnici Naftne industrije Srbije su obezbedili vanredne isporuke ovog energenta, tako da od srede potrosacima u Srbiji na raspolaganju stoji oko 20 odsto vise gasa nego pre ledenog talasa. Sto zbog hladnoce, sto zbog izbora NIS neplatisama tolerise i kasnjenje sa placanjem vec isporucenih kolicina prirodnog gasa.

Kako “Nasa Borba" nezvanicno saznaje u Vladi Srbije, gledanje groz prste ce potrajati do posle izbora, a konkretne mere za “zaboravne" i one koji su dali garancije bez “pokrica" NIS ce moci da preduzima od ponedeljka, 22. decembra. Sa zavrtanjem slavina se, dakle, cekalo iz cisto politickih razloga, ali nas u Vladi Srbije uveravaju da se nece odstupiti od politike cistih racuna za potrosace prirodnog gasa.

Zbog hladnoce i produzetka grejnog dana Beogradske elektrane umesto dogovorenih pedeset-sezdeset hiljada metara kubnih svakoga casa trose vise od 80.000 kubika. To, navode u NIS, stvara velike probleme u gasnom sistemu, jer pada pritisak i velike su oscilacije. Sve ukupno, Beograd dnevno sada trosi umesto 1,3 oko 2,3 miliona kubnih metara prirodnog gasa.

Da bi se stanje u sistemu normalizovalo iz vlade je NIS stiglo naredjenje da se pojacaju isporuke prirodnog gasa na podrucje distribucije “Energogasa". Juce je zato isporuka sa 163.000 kubika na cas povecana na oko 175.000 kubika. U NIS, medjutim, tvrde da zahtev vlade o odnosu 60 : 40 (“Energogas" prema “Gasu") nije u redu. Pre svega zbog potrosaca iz kategorije domacinstva, kojih na podrucju Vojvodine (distributer “Gas") ima oko 150.000. Njima se potrosnja ne moze procentualno smanjivati bez visednevnog tehnickog intervenisanja, pa u “Gasu" sada nista i ne pokusavaju, tvrde sagovornici “Nase Borbe", naglasavajuci da imaju puno glavobolje oko preraspodele gasa.

Govoreci o isporukama prirodnog gasa iduce godine sagovornici “Nase Borbe" iz NIS i Vlade Srbije najavljuju da nece biti problema. Cak je postignut i nacelan dogovor sa Madjarima, oko transporta gasa kroz ovu drzavu. Novi, treci po redu, sporazum je parafiran, tako da u njemu nema kaznenih penala za NIS, u slucaju da se ne preuzimaju dogovorene kolicine.

J. Putnikovic

Gas za struju

Na neki nacin je na veresiju prirodni gas dobila i Elektroprivreda Srbije. Naime, arkticke temperature i velika potrosnja struje za grejanje bili su razlog da se aktivira novosadska termoelektrana-toplna, koja trosi 20.000 metara kubnih prirodnog gasa na sat. Ovaj start TE-TO nije, medjutim, sinhronizovan sa novosadskom gradskom toplanom, pa sada obe trose energente. Kako je za manipulacije na prebacivanju gradskog grejanja sa toplane na TE-TO potrebno dva dana ovoga puta se od posla odustalo, a kod sledece metereoloske najave hladnog talasa ce posao biti zapocet na vreme, obecavaju iz NIS i EPS.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /