Petak, 19. decembar 1997.

POSLE VISEGODISNJEG ROBIJANJA U SAD ZBOG OTMICE BOINGA KOJIM JE HTEO DA SE U BEOGRADU OBRUSI NA ZGRADU CK

Nikola Kavaja u Beogradu

Najpoznatiji atentator na Josipa Broza Tita u zemlju stigao jos pre desetak dana u pratnji agenata FBI

Beograd. - Vec deset dana u Beogradu, u potpunoj konspiraciji, boravi Nikola Kavaja, “srpski komandos i najpoznatiji atentator na Josipa Broza Tita". Kavaja je, kako nam je juce rekao njegov brat Danilo, u Srbiju stigao redovnom avionskom linijom u pratnji agenata americkog Federalnog istraznog biroa (FBI) pod slobodnim tretmanom, i na aerodromu je predat jugoslovenskim vlastima.

- S njegovim ulaskom u zemlju nije bilo nikakvih problema. Na aerodromu su ga docekali inspektori Resora drzavne bezbednosti koji su s njim obavili informativni razgovor, uobicajen za ovakve slucajeve. Inspektori su bili veoma korektni i sve je proteklo u prijateljskoj atmosferi, rekao nam je Danilo Kavaja.

Prema njegovim recima Nikola Kavaja se trenutno nalazi pod velikim pritiskom javnosti, jer je do sada na razne nacine od njega zatrazeno desetine intervjua, ali on do daljnjeg nece davati bilo kakve izjave. “Potrebno mu je da se malo odmori i sredi", objasnio nam je Kavajin brat.

Vlasti Sjedinjenih Americkih Drzava osudile su Nikolu Kavaju na 45 godina zatvora zbog otmice putnickog aviona “boing 727" na liniji Njujork-Cikago s kojim je nameravao da se “srusi" na zgradu Centralnog komiteta (danas Poslovnog centra Usce). I pre toga, Kavaja je od americkih vlasti zbog delatnosti protiv SFRJ osudjen na 20 godina. Dok je boravio u zatvoru “Alkatraz" i drugim americkim zatvorima, Kavaja je napisao knjigu “Lovac na Tita" u kojoj je objasnio razloge svog antititoizma i opisao varijante atentata na Broza. Kada je pomilovan od strane americkih vlasti, Nikola Kavaja je vise od dve godine proveo u emigracionom centru cekajuci odobrenje jugoslovenskih vlasti za ulazak u zemlju. Desetog decembra na teritiriju SFRJ uvele su ga americke vlasti.

D. P.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /