Petak, 19. decembar 1997.

PRETPROSLE NOCI U VATRENOM OKRSAJU U OKOLINI VITEZA

Sfor uhapsio dvojicu Hrvata optuzenih za ratne zlocine

Uhapseni su Anto Furundzija i Vlatko Kupreskic, koji je ranjen u okrsaju sa holandskim pripadnicima Sfora

Nocna akcija specijalaca: Grupa Hrvata
blokira put ispred holandskih vojnika
juce u Ahmicu
FOTO: FoNet/AP

Brisel, FoNet. - Vojnici Sfor pretprosle noci su uhapsili dvojicu bosanskih Hrvata koje je, prethodno, Haski tribunal optuzio za ratne zlocine izvrsene tokom rata u BIH, saopsteno je juce ujutru iz sedista NATO u Briselu, a javlja AFP. Uhapseni su Anto Furundzija, i Vlatko Kupreskic, koji je ranjen u okrsaju sa holandskim pripadnicima Sfor u okolini Viteza.

Holandski ministar odbrane Joris Forheve izjavio je, na konferenciji za stampu u Hagu, da je Kupreskic pucao na vojnike Sfora, koji su, potom, "u samoodbrani uzvratili vatrom" i ranili ga u grudni kos, ruku i nogu. Forheve je dodao da je Kupreskicevo zdravstveno stanje "zadovoljavajuce".

Generalni sekretar NATO pakta Havijer Solana je, u odvojenom saopstenju, istakao da "ova akcija Sfora predstavlja upozorenje svim optuzenima za ratne zlocine, koji su jos na slobodi, da ce i oni morati da poloze racune". "Korak koji bi oni smesta trebalo da preduzmu je da se dobrovoljno predaju Medjunarodnom sudu za ratne zlocine", podvukao je Solana. Solana je upozorio da nikakvo ponasanje suprotno Dejtonskom mirovnom sporazumu sa bilo koje strane nece biti tolerisano.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /