Petak, 19. decembar 1997.

GRADJANSKI SAVEZ SRBIJE O ODNOSIMA U SRJ

Milosevic gura Crnu Goru iz federacije

Kulminacija krize, po recima portparola GSS Gorana Svilanovica, moze se ocekivati u danima kada Momir Bulatovic bude predavao duznost Milu Djukanovicu

Beograd. - Gradjanski savez Srbije procenjuje da jugoslovenski predsednik Slobodan Milosevic sve cini kako bi destabilizovao federaciju i da je zbog ideoloskog slepila gura u sve dublju izolaciju. Prema misljenju Gorana Svilanovica, portparola ove stranke, jedini nacin da se pronadje izlaz iz takve situacije i zaustavi propadanje je da vlast uspostavi dijalog sa svim politickim snagama u drzavi.

Kulminacija krize moze se ocekivati, smatra Svilanovic, u danima kad dosadasnji crnogorski predsednik Momir Bulatovic bude trebalo da preda duznost Milu Djukanovicu. Kako je jos procenio na jucerasnjoj konferenciji za novinare, trenutno je u toku aktivnost saveznog javnog tuzioca kojim se destabilizuje federacija, pri cemu je jasno da drzavne institucije "direktno instruira" Milosevic.

Govoreci o nastojanju saveznog javnog tuzioca da podnosenjem zahteva za zastitu zakonitosti Saveznom sudu ponisti odluku Ustavnog suda Crne Gore, Svilanovic je podsetio na jedan proslogodisnji slucaj iz Beograda: tada su koalicija "Zajedno" i izborna gradska komisija ulozili isto pravno sredstvo kao i sad savezni javni tuzilac kod Saveznog suda ali se on oglasio nenadleznim. Pravno gledano situacija je bila slicna, kaze Svilanovic i Savezni sud mora takodje da bude nenadlezan za "crnogorski" zahtev saveznog javnog tuzioca.

Svojim postupcima, smatra Svilanovic, Milosevic nastoji da izvede Crnu Goru iz federacije a ne reformske snage u njoj koje rezim optuzuje da su za secesiju. GSS se nada da ce se nakon krize u Crnoj Gori u "jednoj mirnijoj atmosferi otvoriti tema" odnosa u federaciji kao i o postupanju zakonodavnih, izvrsnih i sudskih organa kako se ne bi krsio Ustav jer njegovo nepostovanje ("bez obzira na zamerke koje imamo prema njemu") rastura drzavu.

Prema proceni GSS aktuelna vlast nije nikad bila slabija jer je ocito da (ne moze da ostvari neku "fiktivnu stabilnost" (benzin, saobracani kolaps, strajkovi...). Sve je to direktno neuspeh Milosevica jer je "licno zalozio ugled" kako bi se postigli aranzmani sa Kinom i Rusijom. Zaboravio je pod uticajem, verovatno, napisa u "Bazaru", da svet pociva na ekonomskim kategorijama, odnosno novcu a da celivanje politickih istomisljenika ne moze da bude preobrazeno u ekonomski aranzman", naveo je Svilanovic.

N. Todorovic

Mandat dobila Posarac

GSS je odredio da njegova potpredsednica Aleksandra Posarac, dobije mandat za Saveznu skupstinu koji je ta stranka osvojila nastupajuci u okviru koalicije "Zajedno" na proslogodisnjim izborima.

Cim se spisak kompletira i nosioce mandata odredi Demokratska stranka Srbije, bice dostavljen Srpskom pokretu obnove. (Nosioce mandata odredila je, inace, i Demokratska stranka, a mandat pripada i Dragoljubu Micunovicu, predsedniku Demokratskog centra.)

Svilanovic je rekao da ce ovaj spisak biti dostavljen i mandatsko-imunitetskoj komisiji Savezne skupstine koja je i nadlezna za njihovu verifikaciju.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /