Petak, 19. decembar 1997.

SAVEZNA VLADA DOSTAVILA SKUPSTINI JUGOSLAVIJE PREDLOG BUDZETA ZA IDUCU GODINU

U 1998. - bez poskupljenja

Savezni budzet, koji iznosi 9,693 milijarde dinara, trebalo bi da bude usvojen po hitnom postupku. Za vojsku predvidjeno 6,5 milijardi a deo sredstava predvidjen za podmirivanje stare devizne stednje

Beograd, FoNet. - Savezna vlada dostavila je juce Skupstini Jugoslavije Predlog zakona o Saveznom budzetu za 1998. godinu, koji iznosi 9,693 milijarde dinara. Savezni budzet, koji bi na vladin predlog trebalo da bude usvojen po hitnom postupku, predstavlja 9,13 odsto procenjenog drustvenog proizvoda Savezne Republike Jugoslavije za narednu godinu.

Tokom 1998. nije predvidjen rast cena, ali se racuna sa prenetim nivoom cena iz ove godine od 5,5 odsto, navodi vlada u obrazlozenju Predloga budzeta. Najveci prihod - 5,2 milijarde dinara - treba da bude ostvaren od poreza na promet proizvoda i usluga i od akciza. Prihod od taksi, kako je predvidjeno, iznosice 835 miliona dinara, od carina i drugih uvoznih dazbina tri milijarde dinara, a ostali prihodi po posebnim saveznim propisima, prihodi saveznih organa i organizacija, kao i ostali prihodi, iznosice 650 miliona dinara.

Ukupno predvidjeni prihodi za finansiranje nadleznosti SRJ u 1998. najvecim delom - 6,5 milijardi dinara - bice upotrebljeni za odbranu zemlje, sto cini oko 67,6 odsto sredstava za finansiranje nadleznosti savezne drzave. Za invalidsko-boracku zastitu namenjeno je 1,16 milijardi dinara, odnosno 12 odsto ukupnog obima saveznog budzeta, a 13,6 odsto federalnog budzeta namenjeno je za finansiranje rada svih saveznih organa i organizacija. Za intervencije u privredi i podsticanje razvoja predvidjeno je 251,5 miliona dinara ili 2,6 odsto od ukupnog obima Saveznog budzeta. Najveci deo sredstva bice iskoriscen za izmirivanje dela obaveza po deponovanoj deviznoj stednji u iznosu od 140 miliona dinara, navodi se u vladinom predlogu.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /