Subota, 20. decembar 1997.

MINISTARSKO ZASEDANJE OEBS U KOPENHAGENU

SRJ jos ne primenjuje demokratske “lekove"

Ministri 54 zemlje naglasili znacaj brzog uspostavljanja misije OEBS u SRJ

Kopenhagen, Beta. - Sefovi diplomatija Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju su juce u Kopenhagenu porucili da bi “istinska privrzenost SR Jugoslavije demokratiji i dijalogu" u unutrasnjoj demokratizaciji i resavanju problema Kosova, imali povoljnog ucinka za ukljucivanje SRJ u medjunarodnu zajednicu i “raspravu o buducoj ulozi SRJ u OEBS". Ministri 54 zemlje OEBS su “izrazili nezadovoljstvo" sto vlasti SR Jugoslavije nisu “u dovoljnoj meri" sprovele Gonsalesove preporuke o demokratizaciji i pozvali su “sve politicke snage u SRJ da pokrenu konstruktivan dijalog o tim pitanjima".

Kako je saopstio predsedavajuci, sef danske diplomatije Nils Helveg Petersen, ministri su “izrazili duboku zabrinutost zbog porasta zategnutosti na Kosovu" i pozvali “strane da pokrenu konstruktivan dijalog u cilju pronalazenja politickih resenja". “Ministri su uvereni da bi istinska privrzenost demokratiji i dijalogu bila korisna ne samo za SRJ. To bi", naglasili su, “povoljno delovalo i u pravcu ukljucenja SRJ u medjunarodnu zajednicu, kao i za raspravu o buducoj ulozi koju bi SRJ mogla odigrati unutar OEBS".

U zakljuccima, koje je procitao Helveg Petersen, kaze se da su “ministri izrazili nezadovoljstvo zbog cinjenice da lekove za otklanjanje demokratskih nedostataka u Saveznoj Republici Jugoslaviji, kako je navedeno u Gonsalesovom izvestaju iz decembra 1996., vlada nije dovoljno primenila. Oni su pozvali sve politicke snaga na konstruktivan dijalog o tim pitanjima. Podsetili su na poziv OEBS da prati izbore u SRJ i izrazili uverenje da je to i buduci cilj u saradnji sa OEBS. S tim u vezi je i dalje na snazi ponuda koju je predsedavajuci OEBS u vise navrata vladi SRJ dao za pomoc u daljem demokratskom procesu. Konstatovano je da na to jos nije dobijen odgovor".

Sefovi diplomatija OEBS su, takodje, “pozvali vladu SRJ da saradjuje sa licnim predstavnikom za Kosovo predsedavajuceg OEBS, Maksom van der Stulom. Izrazeno je zaljenje zbog toga sto vlada SRJ jos nije dozvolila ulazak Van der Stulu". Danski ministar je dodao da je “naglasen i znacaj brzog uspostavljanja misije OEBS u SRJ".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /