Subota, 20. decembar 1997.

GENERALNI SEKRETAR NATO RAZGOVARAO U SARAJEVU SA IZETBEGOVICEM, ZUBAKOM I BOZANICEM

Osumnjiceni se moraju izruciti Hagu

Strana koja ne bude postovala zahteve za izrucenje osumnjicenih za ratne zlocine suocice se sa ozbiljnim posledicama - izjavio posle razgovora Solana

Sarajevo, Beta. - Generalni sekretar NATO Havijer Solana sastao se juce u Sarajevu sa Predsedavajucim Predsednistva BiH Alijom Izetbegovicem, clanom Predsednistva Kresimirom Zubakom i Draganom Bozanicem koji je zamenjivao odsutnog clana Predsednistva, Momcila Krajisnika.

Nakon jednoiposatnog razgovora u zgradi Zemaljskog muzeja, Solana je saopstio novinarima da je sa Izetbegovicem, Zubakom i Bozanicem razgovarao o sprovodjenju Dejtonskog sporazuma i zakljucaka nedavno usvojenih na konferenciji u Bonu, kao i o produzenju mandata mirovnih snaga nakon juna 1998. godine. Slozili smo se da se nastavi primena ovih zakljucaka, rekao je Solana i dodao da “medjunarodna zajednica nece vise tolerisati slobodno kretanje osumnjicenih za ratne zlocine u BiH". On je naveo da se ratni zlocinci moraju izruciti Trubunalu u Hagu i naglasio da ce se “strana koja to ne bude postovala suociti sa ozbiljnim posledicama". “Oni znaju sa kakvim posledicama" zakljucio je neodredjeno Solana.

Nakon susreta sa Solanom, Predsednistvo BiH je odrzalo, kako je novinarima rekao Bozanic, “konsultativnu sendicu" na kojoj je bilo reci o dizajnu nove valute BiH - konvertibilne marke i agremanima za 28 ambasadora BiH cije je imenovanje prihvatilo Predsednistvo. Bozanic je nakon razgovora sa Solanom rekao da se srpska strana zalaze za davanje veceg legaliteta i legitimiteta nacionalnim sudovima u BiH kada je rec o hapsenju i sudjenju osumnjicenim za ratne zlocine. Bozanic je rekao i da se srpska strana slaze sa produzenjem mandata medjunarodnih snaga, ali je dodao da se “ne sme dozvoliti instumentalizacija snaga Sfora".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /