Subota, 20. decembar 1997.

PARTIZAN U DRUGOM KRUGU NIJE IZBEGAO CIBONU

"Derbi" 8. januara u Pioniru

Beograd. - Pobedom u Parizu zagrebacka Cibona plasirala se na trece mesto u grupi "D" Evropske lige kosarkasa pa ce se u drugom krugu (grupa "H") ipak sastati s Partizanom. Prva utakmica odigrace se vec 8. januara u Pioniru, "revans" u Zagrebu na programu je 5. februara.

Tako su kalkulacije crno-belih, ako ih je uopste bilo, pale u vodu. Nagadjalo se da bi Partizan po svaku cenu da izbegne susret s "cibosima", valjda poucen losim proslogodisnjim iskustvom s Kroacija osiguranjem. Na redu je, dakle, novi srpsko-hrvatski sportski duel, koji ce, bez ikakve sumnje, sobom doneti i gomilu nesportskih elemenata.

- Partizan je moderan evropski klub, mi cemo utakmicu s Cibonom organizovati na najvisem nivou. Iskljuceno je da moze doci do bilo kakvog incidenta, preduzecemo sve mere obezbedjenja. U takmicarskom smislu za nas je ta utakmica ista kao i preostalih pet koje cemo odigrati u drugom krugu. Predastoji nam razgovor s navijacima, nikad dosad oni nisu radili protiv interesa kluba, pa verujem da ce tako i ostati. Jedino sto ne mozemo da sprecimo jeste uvredljivo navijanje a toga je, ruku na srce, bilo i u vreme bivse SFRJ - kaze sportski direktor Partizana Dragan Todoric.

Prvi strucnjak Miroslav Nikolic nije bio bas presrecan epilogom u poslednjem kolu.

- Utakmice s Cibonom bice za nas najteze u drugom krugu. Prosle godine se pokazalo da oni psiholoski stabilnije ulaze u takve meceve i toga se najvise pribojavam. Sto se sastava tice, oni nisu kvalitetniji od nas. Igraju na "juris", 99 odsto igre zasniva im se na sutu spolja. Ako im sut krene - strasno su neugodni, ukoliko im stegnes odbranu - izgube kompas.

Nikolic o ostalim protivnicima ima visoko misljenje ali ne smatra da su nepobedivi.

- Timsistem je najskuplji tim u Evropi, po imenima i najjaci. Ipak, ove sezone su ih mnogi dobijali s dvadesetak razlike sto je pokazalo da su i te kako ranjivi. Nasa je nesreca sto i oni naravno iz utakmice u utakmicu igraju bolje, sve se vise uigravaju. S druge strane, AEK je nepredvidiv. Puno su oscilirali, neke utakmice su odigrali fenomenalno, neke vrlo bledo. Najkrace receno, s njima se nikad ne zna. Nama bi pobede na domacem parketu znacile i sigurno cetvrto mesto u grupi, dakle plasman u osminu finala. Sve preko toga bilo bi vise nego dobro. Partizan ima pobedu vise od Ulkera (uz dvostruki trijumf u medjusobnim susretima) i dve pobede vise od Hapoela (uz pozitivnu kos-razliku). Najbliza za prestizanje je Cibona (pet pobeda i pet poraza), daleko nisu ni Timsistem i AEK (6- 4).

Z. Pavic

Olimpijakos u Splitu

Posle zavrsetka prvog kruga Evropske lige formirane su cetiri nove grupe:

Grupa "E": Olimpijakos 17, Efes pilsen 16, Makabi 15, PTT Ankara 15, Split 14, Porto 10.

Grupa "F": Beneton 19, Estudijantes 16, PAOK 16, CSKA 15, Real 14, Limoz 13.

Grupa "G": Kinder 19, Barselona 17, Ortez 15, Alba 15, Olimpija 14, PSZ Rasing 14.

Grupa "H": AEK 16, Timsistem 16, Cibona 15, Partizan 14, Ulker 13, Hapoel 12.

Sve ekipe prenele su sve bodove iz prvog kruga, u drugoj rundi igra se ukupno sest kola, sastaju se ekipe koje nisu igrale medju sobom.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /