Subota, 20. decembar 1997.

REDAKCIJA CRNOGORSKOG PEN CENTRA POVODOM DODELE NJEGOSEVE NAGRADE MATIJI BECKOVICU

"Novo unizavanje Crne Gore"

Podgorica, Montena-faks. - Povodom dodele Njegoseve nagrade Matiji Beckovicu, oglasio se Crnogorski P.E.N. centar. U saopstenju se, pored ostalog, kaze da se takva odluka "dozivljava kao novo unizavanje Crne Gore, crnogorskog nacionalnog i kulturnog identiteta.

"Nepriznavati postojanje naroda, u cije ime i od cije drzave prima najvecu knjizevnu nagradu i hvalisati se takvim svojim uvjerenjima, krajnje je neodgovoran i nahuman cin, svojsteven Matiji Beckovicu i njemu slicnim laureatima, koje Crna Gora posljednjih godina izdasno nagradjuje i ugoscava - od Dobrice Cosica, koji je iznos Njegoseve nagrade ponudio za rusenje Njegosevog mauzoleja na Lovcenu, do Beckovica, koji negiranje crnogorskog naroda i njegove nacionalne kulture smatra svojim patriotskim zadatkom i politickom misijom. A takvi postupci ostavljaju trajne oziljke na odnose medju ljudima, narodima i njihovim kulturama", smatra Crnogorski PEN centar.

"Njegosevo knjizevno drzavnicko i mitropolitsko djelo - ima humanisticki, oslobodilacki i kosmopolitski smisao i karakter. Njegos se borio za oslobodjenje covjeka , za slobodu crnogrskog i svakog drugog naroda od svih oblika tiranije i potcinjavanja. Djelatnost i djelo ovogodisnjeg laureata, medjutim, suprotno je NJegosevoj etici i poetici".

"... Tesko je shvatiti da je ziri, i po sopstvenom priznanju nedovoljno upucen u savremenu produkciju, zaobisao vrhunske stvaraoce iz svog uzeg izbora - Aleksandra Tismu, Radomira Konstatinovica i Miodraga Pavlovica, koji odavno pripadaju nespornim univerzalnim vrijednostima. Ovogodisnji laureat, za koga politicki ziri Njegoseve nagrade tvrdi da je najcrnogorskiji pisac, cinicno ponavlja da ce crnogorska nacija, pa i crnogorska kultura, umrijeti prije njega.

Time je objektivno ponizio i vlastitu literaturu i nagradu, koju je dobio, duhovni zavicaj i kraj iz koga je potekao", stoji na kraju reagovanja Crnogorskog P.E.N Centra.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /