Subota, 20. decembar 1997.

U NEDELJU PREDSEDNICKI IZBORI U SRBIJI

Drugi krug, drugi put

Da bi izbori uspeli potrebno je da izadje polovina od ukupnog birackog tela Srbije. Biracko telo Srbije ima 7,226.947 gradjana s pravom glasa

Beograd.- Po cetvrti put ove godine, gradjani Srbije izacice, u nedelju, na biralista da izaberu predsednika republike, jer u tri prethodna pokusaja izbori nisu uspeli. Opredeljivace se izmedju dva kandidata koji su, u prvom krugu, pre dve sedmice, dobili najveci broj glasova od ukupno sedam ucesnika - Milana Milutinovica (SPS-JUL-ND), koji je dobio podrsku 1.665.822 biraca, i Vojislava Seselja (SRS) sa 1.227.076 osvojenih glasova.

Za tu priliku bice, od 7 do 20 casova, otvorena 9.844 biracka mesta, odnosno za 17 vise nego za septembarske i oktobarske izbore, kako bi, objasnjavaju u Republickoj izbornoj komisiji, bila dostupnija gradjanima.Posle prvog kruga glasanja, pre dve nedelje, utvrdjeno je da ima 7.226.947 gradjana s pravom glasa, jer toliko je bilo upisano u biracke spiskove (sto ne znaci da se, ovom prilikom, to nece promeniti, buduci da je uoci samog prvog kruga izbora, 7. decembra, procenjeno da ih je cak i vise - 7.234.769).

Da bi predsednicki izbori uspeli potrebno je da i u drugom kao i u prvom krugu izadje najmanje polovina od ukupnog broja biraca, odnosno njih 3.613.474. Za predsednika Srbije izabran je onaj kandidat koji je dobio vecinu glasova biraca koji su glasali, sto znaci da mora da osvoji jedan glas vise od polovine izaslih na biralista, a sto bi, prema prostoj racunici, trebalo da iznosi 1.806.738 glasova. Mandat predsednika republike traje pet godina.

U nedelju ce, po drugi put ove godine, biti drugi krug, jer u prvom krugu, pre 15 dana, nije bio ispunjen nijedan od pomenutih uslova. Po Zakonu o izboru predsednika republike, ako ni u drugom krugu ne izidje natpolovicna vecina biraca, odnosno nijedan kandidat ne dobije potreban broj glasova izaslih, ceo izborni postupak se ponavlja. To, prakticno, znaci da bi novi izbori trebalo da budu odrzani u roku od 60 dana. U medjuvremenu, vrsilac duznosti predsednika Srbije je predsednik Skupstine Srbije Dragan Tomic.

Na sam dan izbora zabranjeno je isticanje simbola, stranackog i drugog propagandnog materijala na udaljenosti od 50 metara od birackog mesta.

M.T.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /