Subota, 20. decembar 1997.

OPROSTAJNA PRES KONFERENCIJA MILA DJUKANOVICA U SVOJSTVU PREDSEDNIKA VLADE CRNE GORE

Paraliza vlasti u drzavi radi vladavine jednog coveka

Na destruktivne aktivnosti saveznih organa, instrumentalizovanih u svrhu podrske porazenoj politickoj opciji u Crnoj Gori, odgovoricemo mnostvom realnih jugoslovenskih inicijativa, postujuci zelju vecine gradjana Crne Gore, verujem i Srbije, da zive u otvorenoj i zajednickoj drzavi - rekao je Milo Djukanovic

Podgorica. - Na ekonomske i socijalne prilike u Crnoj Gori i u narednom periodu presudno ce uticati politicka stabilnost Crne Gore i SRJ i rezultati nase drzavne politike na planu povezivanja sa medjunarodnom zajednicom. Bez obzira na kontinuirane udare retrogradnih politickih struktura, porazenih na prethodnim izborima, kojima je cilj konzervacija politickog stanja, cime bi se nastavilo dugogodisnje ekonomsko i socijalno poniranje nase drzave, Vlada Crne Gore nastavice da vodi politiku koja ce doprinositi stabilizaciji i novom zamahu savremene, reformske i demokratske politike.

Takodje, nezavisno od krajnje destruktivnih aktivnosti pojedinih saveznih organa, instrumentalizovanih u svrhu podrske porazenoj politickoj opciji u Crnoj Gori, mi cemo i dalje inicirati mnostvo realnih jugoslovenskih zakonodavnih, infrastrukturnih i privrednih projekata, kojima cemo na tu destrukciju odgovoriti, postujuci zelju vecine gradjana Crne Gore (vjerujem i Srbije) da zive u otvorenoj i efikasnoj zajednickoj drzavi - kazao je crnogorski premijer Milo Djukanovic u zavrsnici svog uvodnog obracuna, na jucerasnjoj konferenciji za stampu, koja je, ujedno, bila i njegov posljednji susret sa novinarima u svojstvu predsjednika Vlade. To je bio i razlog za koktel, uprilicen nakon skoro dvosatnog odgovaranja na brojna novinarska pitanja.

Ko ce biti novi premijer?

- O novom premijeru veoma intenzivno razmisljam, ali iz razumljivih razloga u ovom trenutku nista preciznije ne mogu saopstiti - odgovorio je Djukanovic na nase pitanje da li razmislja o tome ko ce biti njegov zamjenik na premijerskoj funkciji i dokle se stiglo u formiranju visestranacke vlade?

On je naglasio da i dalje postoji izrazeno politicko raspolozenje od strane potpisnika Sporazuma za konstituisanje visestranacke vlade i da ce o tehnickim aspektima toga posla biti rijeci narednih dana u susret primopredaji funkcije predsjednika.

Kako komentarisete cinjenicu da se savezna administracija stavila u sluzbu rezima Slobodana Milosevica, koji time javno pokazuje da ste za njega nepozeljan izbor za predsjednika Crne Gore? Da li to mijenja Vas odnos prema jugoslovenstvu i kako vidite buducnost zajednicke drzave, glasilo je pitanje “Nase Borbe" Milu Djukanovicu.

- Tacno je, na zalost, da je dobar dio savezne administracije stavljen u funkciju politike jednog covjeka, tj. politike Slobodana Milosevica,koji je predsjednik SRJ. Ja, naravno, tim svojim kritickim stavom nikako ne zelim da dezavuisem funkciju predsjednika SRJ. On je sef nase drzave, i treba da ima odredjena ovlascenja, propisana Ustavom SRJ, i u okviru tih ovlascenja on treba da suvereno vodi taj dio politike nase zemlje. Ono sto je ocigledno problematicno, to je da postoji prava zbrka i konfuzija u funkcionisanju sistema vlasti u SRJ, kazao je premijer Djukanovic i na primjeru Savezne vlade ilustrovao kako on vidi tu zbrku.

- Umjesto da Savezna vlada preuzme ingerencije date joj Ustavom, ona se uglavnom ponasa kao kolektivni sef kabineta predsjednika SRJ, rekao je crnogorski premijer i sa zaljenjem konstatovao da Savezna vlada, zbog paralize u njoj samoj, “nije u stanju da iskoristi ni dio ingerencija koje su joj date Saveznim ustavom". On je, takodje, konstatovao da je blokiran rad saveznog parlamenta, kao i da paraliza sistema vlasti u saveznoj drzavi “ide na ruku ocitoj namjeri pojedinca, koji zeli da nekontrolisano vlada i da supstituise vlast svih drugih drzavnih organa", kako bi bili “samo u funkciji njegove vlasti".

- Ukoliko i dalje, umjesto svih organa, bude funkcionisao samo jedan covjek, onda je sasvim jasno da tu nije moguce govoriti ni o demokratizaciji, ni o ozbiljnom funkcionisanju drzave, kazao je Djukanovic, naglasavajuci, pri tom, da on nije promijenio svoj odnos prema jugoslovenstvu, posto ga, kako je rekao, nije vezivao “za bilo kog pojedinca, pa ni za gospodina Milosevica i njegovu politiku". Dodao je, u ovom kontekstu, da su za njega neprihvatljive sugestije “da bi zbog neslasganja sa politikom Slobodana Milosevica najbolji izlaz za Crnu Goru bio da napusti jugoslovensku zajednicu i gradi samostalnu i suverenu drzavu".

U odgovoru na jedno novinarsko pitanje, da li ce on, kao predsjednik Crne Gore, biti inicijator preispitivanja drzavno- pravnog statusa Crne Gore, premijer Djukanovic je izrazio svoj sud da se nijesu stekli uslovi za preispitivanje drzavno- pravnog statusa Crne Gore, niti da za to ima potrebe. “Koliko ce opstati SRJ, zavisi i od Crne Gore, ali ne samo od nje, i ne presudno od nje", kazao je Djukanovic.

Ostajem borac za refome

Djukanovic je, shodno svom predizbornom obecanju da ce biti predsjednik svih gradjana Crne Gore, juce izjavio da ce zamrznuti svoju partijsku funkciju i partijski se pasivizirati. Pri tom je dodao da ce politickom programu reformskih i demokratskih snaga u Crnoj Gori dati svoju punu podrsku i tokom predstojecih parlamentarnih izbora. Ovakav angazman Djukanovic je objasnio cinjenicom da njegovom pobjedom na predsjednickim izborima nije ostvarena i konacna pobjeda demokratskih i reformskih snaga u Crnoj Gori.

Na pitanje koje se ticalo moguce odluke Saveznog suda da dovede u pitanje regularnost drugog kruga predsjednickih izbora u Crnoj Gori, Djukanovic je, uz ponavljanje argumentacije koju su vec saopstili sudije Vrhovnog suda Crne Gore, istakao da se u Crnoj Gori nece postovati one odluke saveznih organa kojima se zeli unitarizacija SRJ i ugrozavanje suverenih prava Crne Gore.

Konstatujuci da je evidentno da se posljednjih mjeseci nesto dogadja u monetarnoj i ukupnoj ekonomskoj politici SRJ sto utice na destabilizaciju kursa dinara, premijer Djukanovic je optuzio Saveznu vladu i, narocito, NBJ za zatvorenost i cutanje, zbog cega se razlozi za destabilizasciju domace valute mogu samo naslucivati. Naglasavajuci da je vec stvoreno mnogo pretpostavki za ekonomsku destabilizaciju SRJ, Djukanovic je rekao da je nestabilnost kursa nacionalne valute prouzrokovana “nekim neodgovornim ponasanjima u bankarskom sistemu SRJ". Crnogorski premijer je podvukao da republicka vlada nece sjedjeti skrstenih ruku, vec da ce od destabilizacije pokusati da zastiti ekonomski prostor Crne Gore, iako nesto tako nije do kraja moguce uciniti.

Odgovarajuci na pitanje koje se ticalo Kosova i zaostravanja politicke situacije u tom dijelu zemlje, Djukanovic je prvo kazao da je to jedan od najkrupnijih i najzamrsenijih problema sa kojima se suocava SRJ, te da je taj problem “poodavno i formalno internacionalizovan", te da pred tom cinjenicom ne treba zatvarati oci. Crnogorski premijer je podsjetio na pristup medjunarodne zajednice ovom problemu i, u vezi s tim, naglasio da se rjesenje ne moze naci “dodatnim iritiranjem medjunarodne zajednice", sto je ucinjeno nedavno u Bonu. Sto se odnosa Crne Gore tice prema problemu Kosova, Djukanovic je saopstio da ce ona nastaviti sa principijelnom politikom, vodeci racuna da je to jugoslovenski problem, ali i o tome da je, prije svega, rijec o problemu Srbije.

Premijer Djukanovic je istakao da i u narednom periodu Crna Gora voditi dinamicnu spoljnopoliticku aktivnost, podsjecajuci, pri tom, da je, u svojstvu predsjednika Crne Gore, pozvan da posjeti Njemacku, Italiju i SAD, da je najavljen poziv da posjeti Moskvu i (nezvanicno) da bude gost rukovodstva Federacije BiH.

Komentarisuci sporazum o dvojnom drzavljanstvu, koji su nedavno potpisali Momcilo Krajisnik, srpski predstavnik u Predsjednistvu BiH, i savezni ministar inostranih poslova Milan Milutinovic, crnogorski premijer je kazao da ima pozitivan odnos prema svakom sporazumu kojim se realizuje strateska namjera otopljavanja odnose u regionu, ali da se, pri tom, mora voditi racuna o zakonima jedne i druge drzave.

D. Vukovic
B. I. Milicic

Beckovic je pisac a ne politicar

“Veoma mi je drago da sad svi zajedno mozemo zakljuciti da se Ziri za dodjelu Njegoseve nagrade nije rukovodio politickim, vec umjetnickim, knjizevnim i estetskim kriterijumima" - kazao je premijer Djukanovic na pocetku odgovora na pitanje hoce li prepustiti Bulatovicu urucivanje nagrade Matiji Beckovicu ili ce to “prigrabiti" za sebe. Djukanovic je, pri tom, kazao da politizaciji ovog pitanja nema mjesta, jer je Beckovic knjizevnik a ne politicar. “To sto je Beckovic izjavljivao da nema crnogorske nacije isto je kao kad bismo mi rekli da on nije knjizevnik" - naglasio je Djukanovic.

Sto se tice urucivanja nagrade, rekao je da ne zna kako je to zakonom predvidjeno i da se o tu cast nece ni otimati niti ce je izbjegavati.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /