Subota, 20. decembar 1997.

NISKI ZDRAVSTVENI RADNICI JUCE DOPESACILI U BEOGRAD

Posle ledenog puta, jos ledeniji docek ministarke

Leposava Milicevic, ministarka zdravlja Srbije nije primila na razgovor iscrpljene, promrzle sindikaliste “Nezavisnost" iz niskog Klinickog centra

Posle pedesetcasovnog protestnog marsa:
Sindikalisti "Nezavisnosti" iz niskog
Klinickog centra
FOTO: D. Milosevic

Beograd.- Leposava Milicevic, republicki ministar zdravlja juce nije primila zdravstvene radnike - clanove sindikata “Nezavisnost" iz nislog Klinickog centra. Oni su prosle srede, pesice krenuli put Beograda.

Dvanaestoro niskih radnika, posle pedesetcasovnog protestnog marsa, pred zgradu republickog Ministarstva zdravlja stigli su juce nesto pre 10 sati, a posle polustanog cekanja i ubedjivanja sa ljudima iz obezbedjenja, pozvani su u salu, ocekujuci razgovor sa resornom ministarkom. Nakon gotovo jednosatnog cekanja, sindikalisti su se vratili u hol, a novinarima koji su ih cekali u holu rekli da ministarku Milicevic nisu ni videli.

- Ocekivali smo ministarku, ali dosao je Zvonimir Golubovic i obavestio nas da ce sa nama razgovarti Gordana Basta, ministarkin zamenik.

Nismo hteli da razgovaramo sa gospodjom Bastom, jer smo dosli kod ministarke od koje smo zahtevali prijem i razgovor, a kad nas pozove gospodja Basta, docicemo kod nje, rekao je novinarima Bojko Vucic, niski povernik Ujedinjenih granskih sindikata “Nezavisnost," ogorceno dodajuci da “nam je i danas poruceno da smo manjinski sindikat sa kojim oni nece da razgovaraju."

Na konferenciji za novninare, dr Dusan Mitrovic, predsednik Granskog sindikata zdravstva i celnik sindikalne organizacije “Nezavisnost" u niskom KC, rekao je da razlog za ovaj protestni mars nisu samo zakasnele isplate osam toplih obroka i regresa, kao i nepostovanje kolektivnog ugovora.

- Da ovo ucinimo nagnala nas je, prvenstveno, zelja da nasi pacijenti imaju cele carsave, toplu cebad, lekove, da ne moraju sami da kupuju sanitetski materijal, da imaju pristojnu hranu. Ne trazimo neke hjustonske uslove, ali hocemo da nam se, ako nista drugo barem, rendgen - aparati redovno servisiraju. Siguran sam da ovi zahtaevi nisu politicki obojeni, vec da su socijalni, sindikalni i u interesu svih, a ponajvise zdravstvene delatnosti u celini, naglasio je dr Mitrovic, dodajuci da ce ministarku Milicevic jos jednom pozvati da dodje u Nis i razgovara sa tamosnjim zdravstvenim ranicima.

Upozoravajuci da je zdravstvo Nisa u katastrofalnom stanju, Zoran Ilic, potpredsednik “Nezavisnosti" niskog KC rekao je da je sindikalistima dosta uvek istog odgovora da za ovu delatnost nema dovoljno sredstava posto je zemlja u krizi.

- Ministarka i danas nije nasla za shodno da nas primi i sa nama porazgovoara. Istina, juce, dok je bila u prolazu, na autoputu, na vetru i temperaturi ispod nule ponudila nam je razgovor, a da nas nije upitala kako smo, imamo li problema, posle tolikog pesacenja po ledenom vremenu. Zar je to nacin i da li bi, uistinu, trebalo da se samospalim da bi neko zapitao sta je sa nama - zdravstvenim radnicima, zapitao je Ilic.

Ogorcen sto se gospodja Basta “na nas izvikala, posto nismo prihvatili razgovor sa njom, a mi smo ti koji bi trebalo da vicemo", Zoran Ilic, sekretar “Nezavisnosti" KC Nisa, zahvalio je gradjanima i kolegama Paracina, Jagodine, Kragujevca, Mladenovca, Smedereva i Beograda koji su sindikaliste, podrzavali, docekivali, hrabrili i nudili toplim napicima i hranom.

Strajk niskih zdravstvenih radnika koji je otpoceo 29. novembra, jos traje, ali oni su nezadovoljni, jer kako su juce naglasili, “istina je da je juce zdravstvenim radnicima uplacena novembarska plata. Kao sto ne zelimo da se manipulise kolektivnim ugovorom, ne zelimo da radimo u uslovima kada smo bespomocni i ne mozemo da pomognemo pacijentima."

Prilicno iscrpljeni, promrzli, stopala punih zuljeva, ovi sindikalisti, posle kraceg odmora u prostoriji UGS “Nezavisnost" odlucili su da se vrate u Nis. Novinarima su jos rekli da ih “ovakav ledeni docek ljudi zaduzenih za brigu o zdravlju naroda nece pokolebati i da ce se o narednim akcijama dogovoriti sa clanstvom".

G. Djukic

Sef trenira strogocu

Pred vratima Ministarstva zdravlja Srbije, niske sindikalce docekao je prilicno namrgodjen i strog sef obezbedjenja. Posle pola sata cekanja, izasao je pred ulaz, izgrdio ih je rekavsi da su zakrcili ulaz i da ce ce videti da li ce ih neko primiti. Pritom, upozorio ih je da ce u zgradi morati da se ponasaju onako kako on kaze. Sindikalci su bili zbunjeni ovom arogancijom, obzirom da pred ulazom nije bilo guzve, galame i da su vrlo mirno cekali da padne odluka da li ce uci u zgradu ili ne.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /