Subota, 20. decembar 1997.

IBRAHIM RUGOVA, LIDER KOSOVSKIH ALBANACA

Protektorat resenje za Kosovo

Pristina. - Etnicke napetosti na Kosovu su u ponovnom rastu pogotovo nakon izricanja drakonskih zatvorskih kazni sedamnaestorici Albanaca pre cetiri dana u pristini, iako su se oni zalagali za mirno a ne za nasilno resavanje kosovskog pitanja. Iznoseci ovu ocenu na jucerasnjoj konferenciji za stampu lider kosovskih Albanaca Ibrahim Rugova je iskljucio mogucnost ozbiljnijih konflikata na Kosovu u narednom periodu zato sto je odnos snaga prema njemu takav da bi samo jedna strana vodila rat i da bi u tom slucaju na Kosovu, kako je konstatovao, bio izazvan pravi masakr.

U vezi sa tvrdnjama nekih medija u Srbiji da odredjene delove teritorije na Kosovu kontrolise Oslobodilacka armija kosova i da se na razlicite nacine, posebno preko Albanije na Koksovo sve vise unosi oruzje. Rugova je ocenio da se radi o stvaranju pogodne atmosfere kojom bi se obezbedio izgovor za intervenciju vecih razmera protiv kosovskih Albanaca.

- Ministarstvo inostranih poslova Albanije je takodje demantovalo ove tvrdnje ali se sa pomenutom propagandom ne prestaje sto bi trebalo predstavljati upozorenje i medjunarodnoj zajednici da se pozabavi time sta stoji iz takve propagande i da se preventivno postavi u odnosu na takvu mogucnost - rekao je Rugova.

Iznoseci da je najbolje prelazno resenje za Kosovo uispostavljanje medjunarodnog civilnog protektorata Rugova je juce ponovio albanski zahtev za odrzavanje posebne medjunarodne konferencije o Kosovu.

I. H.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /