Ponedeljak, 22. decembar 1997.

ODRZANI IZBORI ZA PREDSEDNIKA SRBIJE

Milutinovic vodi, Sribija dobija predsednika?

SPS tvrdi da su izbori uspeli i da Milutinovic ubeljivo vodi. Radikali, hapseni i prebijani, izbore ocenjuje kao kradju i cirkus. CESID i SPK smatraju da ni drugi krug nije uspeo, a RIK je zadovoljan odzivom biraca

Beograd. - Drugi krug predsednickih izbora u Srbiji, koji se ove godine odrzavaju po drugi put, prema ocenama koalicije levih snaga uspeo je, a njihov predsednicki kandidat Milan Milutinovic ubedljivo vodi sa oko 60 posto glasova. Suparnicka strana izbore je ocenila kao cirkus, ali priznaje vodjstvo Milutinovica od 60 prema blizu 40 posto glasova koje je osvojio njihov lider Vojislav Seselj.

U izbornom stabu koalicije Socijalisticke partije Srbije, Jugoslovenske levice i Nove demokratije (SPS, JUL, ND) portparol Ivica Dacic tacno u ponoc saopstio je da su izbori odrzani u fer i demokratskoj atmosferi i da je izaslo preko 50 posto biraca. Prema recima Dacica Milan Milutinovic, na osnovu oko 77 posto prebrojanih glasova, vodi sa 1.696.633 glasa sto je preko 57 posto, ispred Seselja koji je dobio 1.175.963 glasova, sto je 39,60 posto glasova biraca izaslih na izbore. U izbornom stabu Srpske radikalne stranke (SRS) predsednicki kandidat Vojislav Seselj nije zeleo da daje izjave ni procene, a umesto njega sef izbornog staba radikala Dragan Todorovic saopstio je da je na osnovu 30 posto prebrojanih glasova Milutinovic osvojio 57,02 posto, a Seselj 39,53 posto glasova. SRS tvrdi da je odziv biraca, na osnovu trecine prebrojanih glasova, bio 49,98 posto.

Radikali su obavestili novinare da je na Kosovu privedeno preko 11 njihovih poslanika i oko 30 clanova birackih odbora SRS. Todorovic je naveo imena privedenih poslanika. Medju njima su Dragan Pavlovic, Dragan Golubovic, Dragan Ljubojevic, Lazar Marjanski, Miroslav Dramic, Branislav Blazic i Milovan Blazic. Republicka izborna komisija (RIK) tokom dana i veceri nije odrzala nijednu konferenciju za stampu , a njeni predstavnisi su izjavili samo to da je odziv biraca “zadovoljavajuci". Pozivajuci se na podatke Republickog zavoda za statistiku, predstavnik RIK-a je drzavnoj televiziji izjavio da je u desetak vecih gradova u Srbiji vec do 18 casova odziv biraca bio preko 50 posto.

Posmatraci Centra za slobodne izbore i demokratiju CeSID, kao i posmatraci Studentskog politickog kluba (SPK) smatraju da je na izbore izaslo nesto manje od 50 posto biraca ali dozvoljavaju gresku od oko 3 posto glasova. SPK procenjuje da Milutinovic vodi sa preko 54 posto glasova, dok je prema njihovim podacima Seselj osvojio oko 42 posto glasova biraca.

Politicki analiticari Medija centra, iako su prednost davali Milutinovicu i pretpostavljali mogucnost da je odziv biraca mogao biti i 50 posto, do kasnih sati nisu se usudjivali da sa sigurnoscu procene da li su izbori uspeli. Kada je rec o toku glasanja informacije drzavnih medija bile su dijametralno suprotne od onih koje su saopstavali nezavisni mediji i izborni stab SRS. Drzavna televizija je tokom citavog dana pozivala gradjane da izadju na biralista, navodila da su apsolutno sva od 9.844 birackih mesta bila otvorena, da je sve proticalo u fer, demokratskoj , pa cak i uzvisenoj atmosferi. Prema njihovim podacima odziv je u drugom krugu bio primetno bolji nego u prvom izbornom krugu, a na izbore su izasli i Albanci.

Nasuprot ovim informacijama Demokratski savez Kosova tvrdio je da Albanci bojkotuju izbore, a Fehmi Agani je informacije RTS-a nazvao cistim falsifikatom. Na neregularnosti najvise su ukazivali predstavnici SRS ciji su poslanici i posmatraci, kako su naveli, bili prebijani i hapseni, na Kosovu se glasalo bez licnih karata, u tudje ime, a bilo je slucajeva i da su glasacke kutije u nekim mestima, kao naprimer u Glogovcu, bile pune i pre pocetka izbora.

Ukoliko ni u ovom drugom izbornom krugu ne bude izabran predsednik Srbije, citav izborni postupak ponovice se za 60 dana.

Jasminka Kocijan

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /