Ponedeljak, 22. decembar 1997.

SRPSKA RADIKALNA STRANKA

Ogromna kradja glasova

Prvi i nepotpuni rezultati izbornog staba SRS, saopsteni sinoc nesto posle 23 casa, ukazuju na vodjstvo Milana Milutinovica, kandidata leve koalicije, i ispod polovican (49,98 odsto) odziv biraca u jucerasnjem drugom krugu predsednickih izbora u Srbiji.

Na osnovu podataka sa 2.953 odnosno 30 odsto od ukupnog broja biracih mesta, prema recima Dragana Todorovica, sefa izbornog staba SRS, Milan Milutinovic je osvojio 672.721 odnosno 57,02 procenata, a Vojislav Seselj, predsednik SRS, 466.362 odnosno 39,53 odsto glasova. Lider radikala ostvario je bolji rezultat od Milana Milutinovca samo u IJ Uzice.

Radikali su sinoc optuzili rezim za organizovanje "ogromne kradje glasova", prvenstveno na podrucju Kosova i Metohije, ali i u drugim opstimana u Srbiji i izneli podatke o hapsenju clanova birackih odbora i narodnih poslanika SRS, koji su kako je objasnio Todorovic, pokusali da sprece kradju glasova.

Kao dokaz tvrdnji o izbornoj kradji, Todorovic je saopstio podatak iz opstine Glogovac u kojoj je, prema njegovim recima, upisano svega 20 glasaca srpske nacionalnosti, a u glasackim kutijama je pronadjeno cak 1.522 glasa za Milana Milutinovica i 337 za Vojislava Seselja.

- Ubacivali su glasove i za Vojislava Seselja da bi prikrili kradju u korist Milutinovica - rekao je Todorovic. Poredjenja radi, sef izbornog staba SRS podsetio je da je u drugom krugu prethodnih izbora u toj opstini izaslo na izbore 65 glasaca, sto znaci da je doslo do povecanja odziva za cak 3.000 procenata. U izbornim jedinicama Vranje, Kosovska Mitrovica, Pristina i Pec, prema recima Todorovica, odziv je u odnosu na prethodne izbore veci za 31,47 procenata. U 25 izbornih jedinica bez Kosova, prema sinoc obradjenim podacima SRS, odziv biraca je 52,38 procenata.

Izborni rezultati u centrali SRS sinoc su saopstavani u znatno mirnijoj atmosferi nego u prethodnim izbornim nocima ove godine. Konferencije za stampu su organizovane redje, a posluzenje je bilo upadljivo skromnije nego ranije.

V. Didanovic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /