Ponedeljak, 22. decembar 1997.

IZVESTAJ CENTRA ZA SLOBODNE IZBORE I DEMOKRATIJU

Nije izasao potreban broj glasaca

Beograd. - Prema proceni Centra za slobodne izbore i demokratiju na izbore za predsednika Srbije izaslo je 48 do 48, 5 odsto glasaca upisanih u biracke spiskove. U ovoj proceni moguca je greska do dva procenta, koja u principu ne bi trebalo mnogo da znaci, jer ce biti prisutan i neki procenat nevazecih glasova, rekao je sinoc na konferenciji za novinare Zoran Lucic, predstavnik CESID-a i dodao da je u glavnom gradu na glasanje izaslo oko 40 odsto biraca.

Prema podacima kojima raspolaze ta organizacija u vecini izbornih jedinica Milan Milutinovic, kandidat SPS-JUL- ND ima prednost u odnosu na lidera radikala Vojislava Seselja i to zapazeno vodjstvo, naglasio je Lucic.

Marko Blagojevic, portparol CESID-a rekao je da su i u ovom izbornom krugu uocene brojne nepravilnosti i to najvecim delom na Kosovu i Metohiji. Kao najdrasticnije izborne mahinacije, Blagojevic je naveo glasanje bez isprava i glasanje za vise lica.

Prema podacima SRS, a koji su dostupni CESID-u, posmatraci te stranke bili su zlostavljani, odvodjeni s birackih mesta i ispitivani od strane predstavnika MUP-a.

Predstavnici CESID- a naveli su jos nekoliko primera direktnog agitovanja na samim izborima, a kao najdrasticnije istakli primer u Presevu gde je na dan izbora u jednom decjem vrticu policajcima deljeno oruzje, potom u Prokuplju na birackim mestima izlepljene su slike Milana Miltinovica, dok su u Vranju direktori i funkcioneri "Simpa" direktno nadgledali kako radnici glasaju.

N. P.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /