Ponedeljak, 22. decembar 1997.

NISLIJE DOCEKALE GRUPU ZDRAVSTVENIH RADNIKA KOJA JE PESACILA DO BEOGRADA

Na prolece u Beogradu vise od milion protestanata

Predstavnici "Nezavisnosti" porucili da ce na prolece umesto 12 zdravstvenih radnika put Beograda pesice krenuti milion i dvesta hiljada radnika

Nis. - Osecamo se kao moralni pobednici iako nas ministarka nije primila u Beogradu. Sve sto smo radili bilo je zbog nasih pacijenata i zbog celokupnog zdravstva - rekao je proteklog vikenda na Trgu oslobodjenja u centru Nisa, Dusan Mitrovic, predsednik Granskog sindikata zdravstva "Nezavisnost" u Klinickom centru Nis.

On je pred nekoliko stotina Nislija i celokupnog gradskog rukovodstva predvodjenog gradonacelnikom Zoranom Zivkovicem i predsednikom gradske vlade Branislavom Jovanovicem, koji su u centru grada docekali grupu medicinskih radnika koji su pesacili do Beograda, rekao da je i pored hladnog vremena i hladnog vetra na putu do Beograda sve ipak "proslo dobro"."Oprostite na ovim suzama", dodao je vidno uzbudjen Mitrovic.

Sekretar Granskog sindikata zdavstva Zoran Ilic je rekao da ministarka zdravlja Vlade Srbije Leposava Milicevic nije posla da se susretne s njima na autoputu, vec se vracala s puta. "Ne odbijamo da razgovaramo s ministarkom i u ponedeljak cemo vec zatraziti novi prijem kod nje", rekao je Ilic, prekidan uzvicima "ua" na svako pominjanje imena ministarke zdravlja.

"Porucujemo beogradskim vlastodrscima da ce na prolece umesto 12 zdravstvenih radnika put Beograda pesice krenuti milion i dvesta hiljada radnika", rekao je pozdravljajuci grupu zdravstvenih radnika predstavnik "Nezavisnosti" i clan Kriznog staba Granskog sindikata zdravstva Mirko Komadina. Prema njegovim recima, oni koji su "bogatstvo stekli na ulici vise vole da razgovaraju na autoputu na minus 12 stepeni nego u sali". "Iako smo medju najsiromasnijim zemljama u svetu nasi ministri se voze u blindiranim "mercedesima", okruzeni svitom telohranitelja. Njihovo pravo ime je domaci placenik", rekao je Komadina.

SAOPSTENJE SINDIKATA LEKARA I FARMACEUTA SRBIJE

Ministarku na odgovornost

Beograd, Beta. - Sindikat lekara i farmaceuta Srbije podrzao je danas opravdane zahteve nezavisnog sindikata zdravstvenih radnika iz Nisa. Taj sindikat je cestitao na hrabrosti grupi od 12 clanova tog sindikata, koji su u znak protesta zbog loseg materijalnog polozaja zdravstvenih radnika pesice presli razdaljinu od Nisa do Beograda (oko 240 kilometara), navodi se u saopstenju.

Sindikat lekara i farmaceuta "najenergicnije je osudio" ponasanje ministarke za zdravstvo Srbije Leposave Milicevic, koja juce nije primila grupu zdravstvenih radnika iz Nisa, jer je imala "ranije ugovorene obaveze". Sindikat lekara i farmaceuta je to ponasanje ocenio kao "neprimereno" i zatrazilo njenu odgovornost.

Nakon doceka 12 medicinskih radnika na Trgu osalobodjenja u Nisu, gde je pored zastava "Nezavisnosti" primicen i transparent "Milutinovicevo besplatno lecenje mi je ubilo sina" i "Branimo svet radom", gradsko rukovodstvo je priredilo prijem za medicinare.

- Globalno resenje problema zdravstva je u njegovom vracanju na lokalni nivo. Time ne bi bilo nepotrebnog setanja novca ka Beogradu i procenat uplacenih doprinosa za zdravstvo bi bio veci - rekao je niski gradonacelnik Zoran Zivkovic u razgovoru s grupom od 12 medicinskih radnika iz Nisa koji su u znak protesta zbog stanja u zdravstvu pesacili do Beograda.

On je demantovao price koje "siri rukovodstvo KC" da je za lose stanje u niskom zdravstvenom krivo novo gradsko rukovodstvo.

"U republickom budzetu ove godine je bilo predvidjeno 5,5 miliona dinara za niski KC, ali ta sredstva nisu iskoriscena zbog rukovodstva koje je odbilo da potpise cesije kroz koje je novac mogao da dodje u niski KC", rekao je Zivkovic.

Z. Kosanovic

PORUKA SINDIKATA ZDRAVSTVA "NEZAVISNOST" LEPOSAVI MILICEVIC

"Nismo na politickom zadatku"

Mozda je stanje u niskom zdravstvu ovako crno zbog cega su nas i prozvali 'crnom rupom' zbog nemile politike koja se vodi prema Nisu, a nasi socijalni zahtevi nisu politicke prirode - ocenio je Granski sindikat zdravstva "Nezavisnost" u Nisu reagujuci na izjavu ministra zdravlja Leposave Milicevic da je taj sindikat na politickom zadatku.

Prema njihovim recima, sindikat "Nezavisnost" zdravstvenih radnika se bori da pacijentima i radnicima bude bolje. "Da pacijenti imaju lekove, da nam deca ne gladuju, da imamo otvoren prozor u svet dok Ministarstvo zdravlja pokusava da omalovazi i negira nas sindikat jer je mnogo lezernije ziveti bez njega. Onda je sve lepo i onda u zdravstvu cvetaju ruze kao na programima RTS-a", navodi se u saopstenju "Nezavisnosti".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /