Ponedeljak, 22. decembar 1997.

SFOR U SUBOTU IZVRSIO INSPEKCIJU CENTRALNOG ZATVORA I KASARNE U SARAJEVU

Zaplenjene video kasete i diskete

Posle ispitivanja oduzeta dokumentacija bice vracena bosanskoj armiji, izjavio portparol Sfora Piter Klark. Akciju Sfora ostro osudio Rasim Delic, nacelnik Generalstaba Armije BiH

Sarajevo, Beta. - Nemacki i francuski vojnici iz sastava Sfora u subotu su izvrsili inspekciju Centralnog zatvora u Sarajevu i najvece kasarne u gradu, potvrdio je Sfor. Portparol Sfora u Sarajevu Piter Klark saopstio je da da je oko 100 vojnika u subotu oko jedan cas posle ponoci zauzelo i izvrsilo inspekciju zatvorske zgrade, koja je od 1992. do 1995. godine sluzila kao vojni sud.

Prema njegovim recima, akcija je izvedena u skladu s mandatom Sfora za pruzanje pomoci medjunarodnim policijskim snagama (IPTF) u redovnim kontrolama centralnog sarajevskog zatvora. Klark je rekao da se ta akcija Sfora ubraja u redovne kontrole sprovodjenja vojnog aspekta Dejtonskog sporazuma. Portparol Sfora, belgijski potpukovnik Dirk Verdonk potvrdio je, medjutim, da je Sfor, pored akcije obezbedjivanja zatvora za inspekciju IPTF-a, “usao i u obliznju kasarnu". On je odbio da saopsti detalje akcije u kasarni.

On je saopstio je da je akcija u kojoj su zaplenjeni dokumentacija, video kasete i diskete, “protekla bez problema i uz saradnju Armije BiH". Verdonk je dodao da se zaplenjena dokumentacija jos uvek ispituje, zbog cega je akcija jos uvek u toku. On je istakao da ce posle ispitivanja sav materijal biti vracen bosanskoj armiji.

Kako prenose sarajevski mediji, nacelnik Generalstaba Armije BiH Rasim Delic osudio je upad Sfora u armijski pres centar i iznosenje dokumentacije iz tog informativnog centra. On je rekao da mu nije poznat razlog takvog ponasanja pripadnika Sfora i dodao da je ulazak u prostorije Pres centra bio “nasilan", uz razbijanje i odnosenje materijala za sledeci broj vojnog lista “Prva linija", kao i materijala za televizijsku emisiju o bosanskoj armiji “Snaga Bosne". “Osudjujem takav nasilan ulazak, jer je Armija BiH uvek bila spremna na saradnju sa Sforom", rekao je Delic.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /