Ponedeljak, 22. decembar 1997.

STROGE KAZNE ZA IZBORNE MANIPULACIJE

Tri godine zatvora za falsifikovanje rezultata

Beograd . - Sve dok i poslednje biracko mesto nije zatvoreno, trajala je tzv. izborna “tisina", odnosno “cutnja", koja je pocela 48 sati pre dana odrzavanja izbora - u cetvrtak u ponoc. Za sve to vreme vazila je zabrana svih vidova izborne propagande preko medija, politickih okupljanja i drugih javnih skupova, kao i prognoziranje ishoda glasanja.

Na sam dan izbora bilo je zabranjeno isticanje simbola, stranackog i drugog propagandnog materijala na udaljenosti od 50 metara od birackog mesta. Javnim glasilima je toga dana bilo dozvoljeno da zabeleze samo izlazak gradjana na biralista i izjave clanova birackih odbora, odnosno Republicke izborne komisije, o odzivu i atmosferi na biralistima. Ukoliko su se oglusila o ova pravila, odgovarace za krsenje izborne tisine. Zakonom pripisane kazne krecu se od 800 do 2.000 dinara.

Predvidjene su i stroge kazne za izborne manipulacije. Tako ce, za falsifikovanje izbornih rezultata, za povredu tajnosti glasanja, kao i za pozivanje biraca na odgovornost zbog (ne)glasanja, clanovi birackih odbora, Republicke i lokalnih izbornih komisija biti kaznjeni do tri godine zatvora. Ista kazna ocekuje i one koji glasaju za drugog pod njegovim imenom, koji glasaju dva ili vise puta, ili koji uniste, ostete, oduzmu, odnosno prikriju glasacki listic.

Oni koji silom, pretnjom, ili podmicivanjem drugu osobu prinude da za nekog (ne) glasa, ili ga izbrisu iz birackog spiska, bice kaznjeni s do jedne godine zatvora, a ako povrede tajnost glasanja odsedece sest meseci u zatvoru. Onima, pak, koji izazovu nered na birackom mestu, zbog cega glasanje mora da bude prekinuto, sledi novcana kazna od 7.000 do 10.000 dinara.

M. T.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /