Ponedeljak, 22. decembar 1997.

ALBANCI NISU IZASLI NA IZBORE

Izborni rat SPS i SRS na Kosovu

Pristina. - Kao i svi raniji izbori i danasnji drugi krug ponovljenih predsednickih izbora na Kosovu protekao u znaku generalnog albanskog bojkota. O albanskoj nezainteresovanosti za izbore svedoci i izostanak bilo kakvih informacija o ovom dogadjaju u albanskoj javnosti i medijima. Iz tih razloga najvecu paznju novinara privukla je danas mogucnost manipulacije sa oko milion albanskih glasova na koju upozoravaju iz Srpske radikalne stranke.

“Socijalisticki vrh na Kosovu dobio je iz beogradske centrale vladajuce patije direktivu da u danasnjem drugom krugu predsednickih izbora obezbedi dve stotine sedamdeset hiljada glasova za socijalistickog predsednickog kandidata Milana Milutinovica. Tu brojku kosovski socijalisti ce pokusati da ostvare po svaku cenu: terorom, maltretiranjem nasih aktivista i posmatraca, pretnjama i pokusajima podmicivanja i unapred pripremljenim punim birackim kutijama. To je danasnja slika sa terena. Gotovo svako biracko mesto na Kosovu je problem. Mafija koja u liku SPS-a vlada Kosovom zaista ne bira sredstva i ne pita za cenu u ostvarivanju ovog zadatka", kaze Rada Trajkovic, savezni poslanik i kordinator kosovske organizacije SRS.

I na osnovu predizborne kampanje, koja je prethodila danasnjim izborima, moglo se zakljuciti da ce neobjavljeni izborni rat socijalista i radikala na Kosovu, koji se, kako se stekao utisak, vise vodio u pravcu zadobijanja kontrole nad birackim procesom i onemogucavanjem zloupotrebe oko milion albanskih glasova, nego za zadobijanje biracke naklonosti ovdasnjeg srpsko-crnogorskog birackog bloka, kulminirati na danasnji dan.

DEMOKRATSKI SAVEZ KOSOVA

Albanci masovno bojkotuju izbore

Pristina, Beta. - Kosovski Albanci po cetvrti put u poslednja tri meseca masovno bojkotuju predsednicke izbore u Srbiji, navode izvori u sedistu Demokratskog saveza Kosova (DSK).

U DSK dodaju da kosovski Albanci bojkotuju izbore u Srbiji od 1989. godine “kada je nasilno ukinuta kosovska autonomija".

“Ovi izbori su strani za Albance, jer bi izlaskom na njih Albanci legalizovali nasilno nametnuto okupaciono stanje na Kosovu", navode izvori u DSK.

Isti izvori dodaju da su zaokupljeni “pripremama za predsednicke i parlamentarne izbore na Kosovu", koji bi trebalo da budu raspisani do kraja godine i odrzani pocetkom iduce.

Do predaje ovog izvestaja nema konkretnijih sluzbenih podataka o odzivu glasaca na drugi krug ponovljenih predsednickih izbora. Sudeci prema situaciji na glasackim mestima u centru Pristine stekao se utisak da je odziv biraca srpske i crnogorske nacionalnosti bio veoma slab posebno u prepodnevnim satima. U pristinskom naselju Vranjevac u kojem zivi pretezno albansko stanovnistvo i u kojem se nalazi oko 40.000 gradjana sa pravom glasa, predstavnici socijalista su vec u prepodnevnim casovima, zbog albanskog bojkota, trazili zatvaranje birackih mesta ali su to posmatraci radikala odbili sa obrazlozenjem da zele iskljuciti svaku mogucnost da se imena Albanaca sa Vranjevca naknadno nadju zaokruzena na izbornim spiskovima a njihovi listici u glasackim kutijama.

I. Hajdari

Pretuceni kontrolori u Klini

Pored dva posmatraca na svim glasackim mestima na Kosovu Srpska radikalna stranka na Kosovo je uputila oko 120 svojih republickih i saveznih poslanika koji su imali zadatak da obidju sto vise birackih mesta i nadgledaju proceduru glasanja. Docek radikalskih poslanika nije medjutim bio nimalo nezan. Sinoc je, prema tvrdnjama ovdasnjeg rukovodstva SRS, u Klini od strane lokalnih socijalista fizicki napadnut jedan od autobusa sa poslanicima - posmatracima koji su nameravali da prate izbore u peckom okrugu.

U incidentu je, prema istom izvoru, ucestvovala i policija a nakon premlacivanja poslanici su privedeni u lokalnu policijsku stanicu u Klini gde je nastavljeno sa njihovim zlostavljanjem, iako je razlog njihovog provodjenja navodno bio njihova zastita od strane aktivista SPS-a. Bilans izbornog obracuna kod Kline je vise lakse i teze povredjenih poslanika SRS od kojih se dvojica nalaze u bolnici u Peci.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /