Ponedeljak, 22. decembar 1997.

AMERICKI MEDIJI O DRUGOM KRUGU PREDSEDNICKIH IZBORA U SRBIJI

Ima li izlaza iz kruga izolacije?

Slobodan Pavlovic
dopisnik “Nase Borbe" iz Vasingtona

“Sve po starom ili, mozda, i jos gore" - culo se juce u jednom radio-javljanju iz Beograda, kao zajednicki imenitelj izvestaja americki elektronskih medija o primetnoj apatiji s kojom je u Srbiji docekan drugi krug predsednickih izbora. Izbora, u kome se takmice “ultranacionalista i bivsi komandant paramilitarnih jedinica" Vojislav Seselj, protiv “neokomuniste Milana Milutinovica", kojeg je Milosevic izabrao kao kandidata udruzene levice za polozaj koji je on napustio prelazeci na mesto predsednika Jugoslavije.

Prema izvestaju americkog Nacionalnog radija, eventualna Milutinoviceva pobeda na predsednickim izborima mogla bi da oznaci pocetak dugotrajnog procesa izvlacenja Srbije iz medjunarodne izolacije, posto se u Vasingtonu ocekuje da bi Milosevic posle toga poceo postepeno da ispunjava zahteve koje mu postavljaju Amerikanci (podrzani medjunarodnom zajednicom) u vezi saradnje s Haskim sudom za ratne zlocine, kao i oko uspostavljanja dijaloga s albanskim liderima na Kosovu oko vracanja autonomnog statusa i normalizovanja situacije u ovoj pokrajini.

Eventualna izborna pobeda kandidata Srpske radikalne partije - prema proceni globalne TV mreze CNN - predstavljala bi “potencijalno veliku opasnost i izazov" za Milosevica, koji je nedavno vec doziveo jedan politicki poraz kad je u Crnoj Gori izabran za predsednika reformisticki premijer Milo Djukanovic.

Agencija Asosijeted Pres predvidja, u izvestaju iz Beograda, da bi Seseljeva pobeda u drugom izbornom krugu ne samo odvela Srbiju u dalju i jos dublju medjunarodnu izolaciju, vec bi i dodatno iskomplikovala neke od postojecih problema na podrucju bivse Jugoslavije kao sto su sprovodjenje Dejtonskog ugovora u Bosni, pitanje preostalog srpskog stanovnistva u Hrvatskoj, kriza na Kosovu, kao i zategnutost u odnosima izmedju Beograda i Podgorice posle jos uvek nepriznate Djukanoviceve pobede na predsednickim izborima u Crnoj Gori.

“Milutinovic, jugoslovenski ministar inostranih poslova, pokusava da iskoristi osecaj srpske izolovanosti, proizisao iz sankcija koje su UN uspostavile pre vise od pet godina kao kaznu za ucesce zemlje u ratu u Bosni. Milutinoviceva propaganda pretvorila se, isto tako, i antiseseljevsku propagandu. Milutinovic je ovih dana po prvi put optuzio Seselja da vodi politiku koja ima “elemente fasizma", navodi se, pored ostalog, u ovom izvestaju agencije AP, uz pominjanje i vrlo realne mogucnosti da Srbija ostane bez predsednika i posle 21. decembra (zbog nedovoljnog ucesca biraca).

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /