Utorak, 23. decembar 1997.

RADIKALI TRAZE FORMIRANJE DRZAVNE KOMISIJE ZA PONISTAVANJE IZBORA

Maksimalni odziv - 49,33 odsto

Pohapseni clanovi birackih odbora i poslanici SRS koji su pokusali da sprece kradju, pusteni odmah nakon zatvaranja birackih mesta, izjavio Dragan Todorovic, sef izbornog staba radikala

Beograd. - Srpska radikalna stranka ce zahtevati formiranje drzavne paritetne komisije koja ce ispitati dokaze o izbornoj kradji i ponistiti predsednicke izbore - rekao je Dragan Todorovic, sef izbornog staba SRS na jucerasnjoj koferenciji za novinare i istakao da je maksimalan moguci odziv biraca - 49,33 procenta. “Kada se izracunaju kradje, odziv je 47,86 odsto", rekao je Todorovic. On, medjutim, nije juce zeleo da saopsti podatke o broju glasova koje su osvojili predsednicki kandidati, istakavsi da radikali nameravaju da sacekaju rezultate Republicke izborne komisije, da bi, potom, mogli da “argumentovano dokazu svaki ukradeni glas".

Todorovic je juce novinare obavestio da su svi clanovi birackih odbora i poslanici SRS, koji su, kako je objasnio, “pohapseni zato sto su pokusali da sprece izbornu kradju", pusteni odmah nakon zatvaranja birackih mesta. Konferenciji za novinare prisustvovala je i Gordana Pop Lazic, predstavnik SRS u Republickoj izbornoj komisiji, koja je istakla da RIK, sasvim neuobicajeno, nije zasedala u vreme odrzavanja izbora, ali da se zato, Republicki statisticki zavod prvi put pojavio sa svojim procenama rezultata, “potvrdjujuci, tako, da su rezultati unapred planirani". Prema njenim recima, sednica RIK nije bila zakazana ni za jucerasnji dan.

Gordana Pop Lazic je naglasila da je kradja glasova vrsena iskljucivo na birackim mestima i precizirala da su clanovi birackih komisija dobili samo prve strane zapisnika sa izbora, “iz kojih se nista ne vidi, pri cemu je ostala apsolutna mogucnost falsifikovanja druge strane zapisnika".

Upitan da li ce Vojislav Seselj podneti ostavku zbog izbornog neuspeha, Dragan Todorovic je juce rekao da to treba pitati samog Seselja. Novinari su na jucerasnjoj konferenciji za stampu, inace, posluzeni tortom.

V.D.

Na Kosovu ukradeno 300.000 glasova

Prema recima Dragana Todorovica, najveca kradja primecena je na podrucju Kosova i Metohije (izborne jedinice 26 - Vranje, 27 - Kosovska Mitrovica, 28 - Pristina i 29 - Pec), gde je, sudeci prema juce obradjenim podacima, ukradeno oko 106.000 glasova. Pljacke je, kako je istakao Todorovic, bilo i u izbornim jedinicama 19 - Uzice i 21 - Kraljevo, a na kraju, kada se svi podaci obrade, “pokazace se da je ukradeno oko 300.000 glasova".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /